FK Velež Mostar

Danas je u press sobi stadiona “Rođeni”, sa početkom u 11.00 sati, održana konferencija za medije na kojoj je Fudbalski klub Velež, u prisustvu Predsjednika Upravnog odbora FK Velež gospodina Senada Kevelja, Šefa Omladinske škole FK Velež “Muhamed Mujić” Anela Karabega, te trenera u juniorskoj selekciji Amela Jazvina obznanio obnovu Tradicionalnog februarskog turnira “FK Velež – 14. Februar”.

Predsjednik Upravnog odbora Kluba Senad Kevelj u svom uvodnom obraćanju poželio je srdačnu dobrodošlicu i zahvalu prisutnim predstavnicima medija, te službeno obznanio obnovu tradicionalnog 29. po redu Februarskog turnira koji će po prvi put biti održan u modernoj historiji Bosne i Hercegovine sa međunarodnim karakterom za juniorske selekcije.

,,Za Upravu Veleža ovo je zaista jedan vrlo važan događaj, pogotovo zbog činjenice koju simboliku nosi ovaj tradicionalni turnir – u znak i čast oslobođenja Mostara od fašizma 1945. godine. Prvi put je održan 1965. godine na dvadesetogodišnjicu oslobođenja grada, a održavao se u kontinuitetu do 1992. godine, trajući praktično 28. godina. Kad sublimiramo ko su sve bili gosti turnira, od jugoslovenskih fudbalskih velikana do renomiranih svjetskih ekipa i reprezentacija, djeluje skoro nemoguće da se nešto takvo ponovi. Ali, nadam se da u periodu koji je ispred nas, da ćemo krenuti sa seniorskim ekipama i da ćemo ovaj turnir postaviti onakvim kakav je bio kroz historiju. Veliki su izazovi pred nama, ali mislim da to neće biti nedostižno.” – istakao je gospodin Kevelj.

Anel Karabeg: ,,Nadamo se da će se uspješna tradicija nastaviti.”

Šef Omladinske škole našeg Kluba Anel Karabeg obraćajući se predstavnicima medija istakao je važnost Februarskog turnira za Mostar i za promociju Veleža, nadajući se da će se i u budućnosti nastaviti održavati ovako bitna manifestacija najprije sada sa juniorskim selekcijama, a ubuduće i za seniorske.

,,Turnir će se održati u subotu, 11. februara i trajat će cijeli dan. Ujutro će biti odigrane prve utakmice, a poslijepodne i za plasman na četvrto, treće, drugo i prvo mjesto turnira. Zahvaljujemo se našim gostima FK Sarajevo, FK Željezničar, a posebno FK Sutjeska iz Nikšića koji su prihvatili naš poziv, čineći veliki napor za podršku Klubu i ovome turniru. Nadamo se da će ovaj turnir ponovo postati dio tradicije, jer su to bili dani sa posebnom atmosferom u kojima ste u Ruži ili Bristolu mogli sresti najveće zvijezde fudbala.” – istakao je Karabeg.

Amel Jazvin: ,,Nastavljamo obilježavanje stogodišnjice Kluba sa Februarskim turnirom.”

Trener u juniorskoj selekciji Amel Jazvin je kazao da je cilj da se tradicija održavanja turnira nastavi, ali zbog pripremnog perioda u kojem se nalaze mnogi klubovi, odlučeno je da službeno izdanje 29. Februarskog turnira bude elitni omladinski turnir, ali da zbog toga nimalo ne gubi na težini jer su obnovljene sve one stvari koje su turniru davale posebnu čar.

,,Zahvaljujemo se našim prijateljima na odzivu za učešće u turniru, jer su tim činom zaista pokazali šta on predstavlja za Velež i za Mostar, a mi kao domaćini ćemo se potruditi da sve bude kako treba, te da i naredno 30. jubilarno izdanje bude dostojno tradicije. Ideja je bila da se turnir održava dva dana, kao što se uvijek i održavao, ali finansijska situacija učesnika i brojne druge okolnosti to nisu dozvoljavale. Tako će sve biti održano u subotu 11. februara sa skraćenim trajanjem utakmica. Mislim da klub sa ovako bogatom tradicijom zaslužuje da uvijek ima ovako nekih dešavanja, i na neki način nastavljamo sa obilježavanjem stogodišnjice kluba.” – poručio je Jazvin.

Čast nam je i izuzetno zadovoljstvo pozvati građane Mostara, navijače Veleža i sve ljubitelje fudbala da svojim učešćem uveličaju obnovljeni Tradicionalni februarski fudbalski turnir ’’FK Velež – 14. Februar’’ u organizaciji Fudbalskog kluba Velež Mostar. Turnir će biti održan u subotu 11. februara na pomoćnom terenu stadiona Rođeni sa svečanim otvorenjem u 10.30 sati. Pored juniorske selekcije FK Velež Mostar, učesnici će biti i juniorske selekcije FK Željezničar Sarajevo, FK Sarajevo (Akademija FK Sarajevo) Sarajevo i FK Sutjeska Nikšić (Crna Gora). U nastavku pogledajte službeni program održavanja 29. Tradicionalnog fudbalskog turnira “FK Velež – 14. Februar”:

29. TRADICIONALNI FUDBALSKI TURNIR ’’FK Velež – 14. Februar’’
SLUŽBENI PROGRAM TURNIRA – 2023

Subota, 11. februar 2023. godine
POMOĆNI TEREN STADIONA ’’ROĐENI’’

10.30 sati – OTVARANJE TURNIRA ’’FK Velež – 14. Februa”
11.30 sati – Prva utakmica: FK Sutjeska – FK Velež
13.15 sati – Druga utakmica: FK Sarajevo – FK Željezničar
16.00 sati – Utakmica za treće mjesto

17.45 sati – FINALNA UTAKMICA
19.30 sati – Zatvaranje turnira ’’FK Velež – 14. Februar’’; Dodjela nagrada

Po završetku fudbalskog turnira ’’FK Velež – 14. Februar’’ bit će upriličena dodjela prigodnih priznanja, kao i trofeja namijenjenog pobjedniku turnira.

Historijat Februarskog turnira

Fudbalski turnir u Mostaru, poznatiji kao „Februarski turnir“, održan je prvi put 1965. godine u organizaciji Grada Mostara i FK Velež. Turnir je organiziran u čast 20-godišnjice oslobođenja Mostara, 14. februara 1945. godine. U Drugom svjetskom ratu gotovo svi članovi i simpatizeri Veleža od prvog dana su se uključili u borbu protiv fašizma, okupatora i njegovih domaćih pomagača, a kraj rata nije dočekalo njih 77, koji su položili život za slobodu domovine. Među njima je devet fudbalera proglašeno narodnim herojima, od kojih je osam poginulo, a samo je jedan ostao živ – Mehmed Trbonja.

Turnir je imao ukupno 28 izdanja i vremenom postao priznat kao jedan od najrenomiranijih fudbalskih turnira u ovom dijelu Evrope kroz kojeg su naš Grad i Klub imali priliku ugostiti neke od najpoznatijih evropskih ekipa svog vremena ali i renomirane fudbalske reprezentacije. Tako izdvajamo: mađarski Honved, MTK, Vašaš i Ujpešt Doža, austrijski Rapid i Šturm, čehoslovačka Slavija, rumunski Bakau, istočnonjemački Magdeburg, švajcarski Lucern, iranski Tadž, sovjetske ekipe Lokomotive iz Moskve i Dinama iz Tbilisija. Kako smo naveli, čak su i renomirane fudbalske reprezentacije učestvovale na turniru – SSSR-a i Poljske.

Poljaci su 1974. godine na turnir doputovali sa možda najtalentovanijom generacijom u svojoj istoriji – Šmudla, Kasperčak, Lato, Šarmah i drugovi su samo pola godine kasnije osvojili treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, a 1976. godine u Montrealu postali olimpijski pobjednici. Ali su u finalu Februarskog turnira naišli na izuzetno raspoloženog domaćina, koji ih je golovima Vahida Halilhodžića, Duška Bajevića i Franje Vladića deklasirao sa 3:0.

Napadač Veleža, “Princ sa Neretve” Dušan Duško Bajević je sa 22 gola najbolji strijelac turnira. Rekordnu pobjedu ostvario je FK Velež 9. februara 1980. godine protiv Dinama – 9:2. Interesantno je da su Blaž Slišković i Vladimir Skočajić bili četvorostruki strijelci.

Dio tradicije bila je i kiša koja je gotovo uvijek padala za vrijeme odigravanja turnira.

Povratak tradiciji!Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na: media@fkvelez.ba

Harun Cilic
8 Februara, 2023
Tags: , ,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *