FK Velež Mostar

VELEŽOV NOVI POČETAK ( IV )…

Velež je u aprilu 1992. godine izbačen sa svoga stadiona, i praktično ostao bez svega. Oprema, dokumentacija, pehari, sve je bilo oduzeto i uništeno, a na svu sreću, bilo je pojedinaca koji su i svoj život ugrozili kako bi se ipak nešto od tako bogate historije sačuvalo. Hvala im na tome. Njihov cilj je bio da se Velež ugasi i uništi njegova historija, a nažalost, u tome su sudjelovali i neki kojima je Velež sve dao. Međutim, mostarska raja to nije dozvolila. Ipak smo mi Rođeni. Iako ranjeni, Velež ponovo kreće sa radom već tokom rata, tačnije početkom 1994. godine.

Ostalo je zapisano da je Velež prvu službenu utakmicu odigrao 15. 7. 1994. godine u Zenici, gdje se igrao turnir u okviru prvog prvenstva BiH,  a protivnik je bio Slaven iz Živinica, koji je pobijedio sa 3:0. Za Velež su tada istrčali: Sandžaktar, Knezović, Čampara, Ćupina, Tanović, Greljo, Obad, Čolaković, Ćemalović, Salčin, Bebanić. Tu su još bili Kaplan, Nožić, Saradak, Vilogorac.

Veliki problem je bio gdje igrati domaće utakmice, pa je tako nakon prvih prijateljskih utakmica u Sjevernom logoru, i zatim prvih službenih u Jablanici, izabran stadion u Vrapčićima, gdje Velež i danas igra domaće utakmice.

Početak nije bio lagan, ali već u sezoni 1998/99 Velež zauzima četvrto mjesto. Tada se igrao Play off i Velež je trebao da opet zaigra Pod Bijelim brijegom. Međutim, opet je politika uplela svoje prste, i do toga nije došlo. U sezoni 2000/01 Velež zauzima 5. mjesto na tabeli, a u sezoni 2002/03 zauzima 17. mjesto, i ispada u Drugu ligu.

Nakon tri sezone u Drugoj ligi, Velež se vratio u Premijer ligu, sezona 2006/07 i u narednim godina većinom zauzima mjesto u sredini tabele.

Rezultatski iskorak je napravljen u sezoni 2013/14 kada se zauzima 5. mjesto, i kada izlazak u Europu ostaje nadomak ruke.

Paralelno sa Premijer ligom, Velež je nastupao i u Kupu BiH. Najbolji rezultat ostvario je u sezoni 2011/12. U osmini finala eliminisan je Zrinjski. Velež je Pod Bijelim brijegom golom Demića u samom finišu utakmice slavio sa 1:0. Ta utakmica je kasnije registrovana rezultatom 3:0, zbog upada navijača Zrinjskog u teren. Revanš je bila formalnost, a Velež je i tada slavio sa 2:0. U četvrtfinalu je bez većih problema savladan Branitelj, a u polufinalu je ipak ekipa Širokog Brijega bila bolja, i sa dvije pobjede od 1:0 prošla u finale.

Nažalost, sezona 2015/16 će ostat upamćena kao jedna od najtežih i rezultatski najlošiji u historiji kluba. Nakon 10 godina Velež opet napušta Premijer ligu, sa nadom da će povratak uslijediti brzo. Velež i njegovi vjerni navijači to sigurno zaslužuju.

Početak sezone 2016/17 je bio veoma težak, ali ipak, Velež je i dalje tu. Nakon realne opasnosti od gašenja Kluba, dolaskom novih ljudi, koji čine novi Upravni odbor, ukazalo se svjetlo na kraju tunela. Napravljen je i pomoćni teren sa umjetnom travom, krenulo se u potpunu stabilizaciju i reorganizaciju Kluba, sa nadom da je pred Veležom svijetla i sigurna budućnost. Rođeni su to zaslužili.

MOSTAR U SRCU, VELEŽ DO GROBA!