FK Velež Mostar

Februar je. Za naš grad poseban mjesec u godini. Četrnaestog dana drugog mjeseca 1945. prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar. Nešto kasnije i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka, a već oko 19 sati gotovo njemačke i ustaške snage su pobjegle iz grada. Sat kasnije okupator je priznao poraz. Mostar je u Drugom svjetskom ratu skupo platio slobodu. Palo je 750 boraca i 1.517 drugih žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora.

U slavu viteške borbe i znak sjećanja na dan u kojem su naši preci dočekali slobodu, Fudbalski klub Velež još 1965. organizovao je prvo izdanje Februarskog turnira. Prvi pobjednik bio je Velež, a učesnici Budućnost iz Podgorice, Hajduk iz Splita i Sloboda iz Tuzle. Do agresije na našu zemlju, Turnir je imao 28 izdanja (posljednje 1992.).

Učestvovala su 34 kluba. Velež je rekorder sa 15 naslova pobjednika. Željezničar i Partizan slavili su po tri puta, dok su Dinamo, Hajduk, Crvena zvezda, reprezentacija bivšeg SSSR-a i Rapid iz Beča jednom osvajali trofej. Dva turnira nisu imala pobjednika – 1966. održana je revija pet timova, dok je 1979, nakon prvog dana, turnir prekinut zbog smrti Edvarda Kardelja.

Princ sa Neretve Dušan Bajević sa 22 pogotka je najbolji strijelac turnira. Rekordnu pobedu ostvario je Velež 9. februara 1980. protiv Dinama, rezultatom 9:2. Interesantno je da su Blaž Slišković i Vladimir Skočajić na spomenutoj utakmici bili četvorostruki strijelci.

Odigrao sam mnogo utakmica na Februarskom turniru. Tri puta sam bio osvojač sa Veležom. To su bili posebni dani koje smo u ono davno vrijeme s nestrpljenjem čekali. I bile su prve provjere nakon napornih priprema. Navijači su u cijelom gradu također s radošću čekali turnir. Uvijek posebna atmofera, i uvijek dobri klubovi. U kafićima smo susretali fudbalske zvijezde. Imali smo goste sa svih kontinenata. Gledao sam kao dijete reprezentaciju Poljske koja je sedam mjeseci ranije osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu. Velikog Olega Blohina smo sretali na našim ulicama. Lijepi dani, stadion uvijek pun, prisjetio se bivši fudbaler Veleža Anel Karabeg.

Prošlogodišnji februarski turnir protekao je u fantastičnoj atmosferi i pobjedi Rođenih u velikom finalu protiv sarajevskih „Plavih“

Nakon skoro tri decenije pauze, Klub je odlučio oživjeti Februarski turnir, te je prošle godine uspješno realizovano 29. izdanje uz nastupe juniorskih timova. U fantastičnoj atmosferi i konkurenciji ekipa sarajevskih „vječnih rivala“ i Sutjeske iz Nikšića, pobjednik je ponovo bio Velež, a naš Dženan Puce, iz ruku legende Rođenih Džemala Hadžiabdića, preuzeo je laskavo priznanje za najboljeg igrača turnira.

Pred nama je subotnji, jubilarni 30. Februarski turnir, zanimljivo uz učešće između ostalih i Budućnosti iz Podgorice, simbolično kao i prvog puta.Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na: media@fkvelez.ba

admin
8 Februara, 2024
Tags: ,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *