FK Velež Mostar

25. novembar obilježava se kao Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

Upravo tog 25. novembra davne 1943. godine u Mrkonjić Gradu, prije tačno 79 godina, održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine). Na tom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine kojom su potvrđene njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Zaključkom ZAVNOBiH-a precizirano je da je Bosna i Hercegovina, odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati jednaka prava. Upravo tada, na tom zasjedanju, nastala je i jedna od najslavnijih rečenica iz naše bosanskohercegovačke historije koja glasi:

“Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata.”

Pomenutom zasjedanju prisustvovalo je 247 delegata ZAVNOBIH-a svih bosanskohercegovačkih naroda, od toga 173 sa pravom glasa.

Nekoliko dana poslije, odluka ZAVNOBIH-a potvrđena je te ozvaničena na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije koje je održano 29. i 30. novembra 1943. godine u Jajcu.

Suština i značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a ogleda se u tome što je ZAVNOBiH izabrao vjećnike ZAVNOBiH-a, Prezidijum i Predsjedništvo te se konstituisao kao vrhovno političko predstavništvo Bosne i Hercegovine, koje je jasno izrazilo stav da se Bosna i Hercegovina konstituiše kao ravnopravna federalna jedinica – država u okviru “nove“ Jugoslavije i tako postao vrhovni zakonodavni i izvršni organ Bosne i Hercegovine, čime je nakon 1463. godine obnovljena državnost Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Fudbalskog kluba Velež, jutros su posjetom i polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima i Partizanskom groblju, odali priznanje i zahvalnost najboljima od nas, onima koji su dali ono najvrijednije što jedan čovjek može dati za odbranu slobode, suvereniteta, nezavisnosti i časti naše domovine – vlastite živote.

Fudbalski klub Velež Mostar svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine, koji našu zajedničku domovinu nose duboko u svojim srcima upućuje najiskrenije čestitke povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

,,Da te volim, duša zna – Draga moja BiH.”Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na: media@fkvelez.ba

Harun Cilic
25 Novembra, 2022
Tags: ,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *