FK Velež Mostar

Na današnji dan prije jedanaest godina napustio nas je naš Nenad Ćeća Bijedić, jedan od onih koji su svojim životom i djelom ostavili neizbrisivog traga u stoljetnoj historiji FK Velež Mostar.
Sa svoja dva gola i sjajnom igračkom predstavom u finalnoj utakmici Kupa Maršala Tita, igranoj 1986. godine protiv zagrebačkog Dinama, jedan je od najzaslužnijih što je trofej jugoslavenskog kupa po drugi put otputovao u Mostar.

Ovo kratko sjećanje na velikog Veležovog asa zaključimo riječima mostarskog književnika Marka Tomaša:
“U drugom poluvremenu kamera je najčešće zumirala Nenada Bijedića, dvostrukog strijelca i najboljeg igrača te utakmice. Nenad Ćeća Bijedić je istog ljeta iz Veleža preselio u turski Bursaspor. Odmah u prvoj sezoni igranja za Bursu postao je rekorder tog kluba po broju postignutih golova u jednoj sezoni… Zbog toga je, pored mostarskog Ćeća, dobio i turski nadimak. Navijači Burse prozvali su ga Imperator. Iako su ga s rekorderskog trona skinuli neki drugi igrači, Bijedić je ostao istinska legenda Bursaspora. No, Ćeća se u legende upisao već godinu dana ranije, u mitskoj utakmici moga života.”

Zauvijek u našim srcima – Zauvijek Rođeni imperator ❤️

Harun Cilic
15 Augusta, 2022
Tags: , ,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *