FK Velež Mostar

Danas se navršava 21 godina kako nas je napustio Miloš Milutinović, jedan od najboljih igrača Jugoslavije svih vremena, a kasnije uspješan trener koji je sa Fudbalskim klubom Velež osvojio Kup maršala Tita, a zatim i Balkanski kup 1981. godine.

Miloš Milutinović rođen je 05. februara 1933. godine. Igrao je na poziciji napadača. U dresu FK Partizan odigrao je 213 utakmica u kojima je postigao 231 gol. Zbog velike pokretljivosti i snalažljivosti dobio je nadimak “Plava čigra”. U svojoj karijeri igrao je još za OFK Beograd, slavnog bavarskog giganta Bayern Munchen, zatim u Rasing i Stad Franse, dva kluba iz Pariza, da bi karijeru završio u OFK Beograd 1969. godine.
Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 33 utakmice i postigao 16 golova.

U istoriju se upisao kao prvi najbolji strijelac u istoriji Kupa šampiona. U toj prvoj sezoni novog takmičenja UEFA (1955/56), Milutinović je postao najbolji strijelac takmičenja sa osam golova. Ostalo je zapisano da je bio velika želja Real Madrida, koji je na svom stadionu u prvom meču slavio 4:0, iako su Milutinoviću dva regularna pogotka bila poništena. U revanšu, na januarskom snijegu 1956. godine u Beogradu, na stadionu “JNA”, Miloš je izluđivao igrače Reala. Bilo je 3:0, Milutinović je dao dva gola, ali nije bilo dovoljno za prolaz u polufinale Kupa šampiona. Tadašnji režim nije imao prijateljski stav prema španskom diktatoru Franku, pored toga što FSJ nije dozvoljavao da odlaze u inostrane klubove, zbog čega Miloš nije previše razmišljao o transferu u Real Madrid.

Svoju trenersku karijeru započeo je u OFK Beograda, a najviše uspjeha imao je vodeći FK Velež u periodu od 1980. do 1982. godine sa kojim je osvojio Kup maršala Tita i Balkanski kup 1981. godine.

Nakon Veleža odlazi u FK Partizan kojeg vodi od 1982. do 1984. godine sa kojim je osvojio prvenstvo 1983. godine, a bio je kratko i selektor Jugoslavije u periodu od 1984. do 1985. godine. U dva navrata vodio je i Bešiktaš JK, da bi trenersku karijeru završio na klupi Partizana 1991. godine.

Miloš Milutinović preminuo je u Beogradu 28.01.2003. godine u 70. godini života.

Zauvijek u našim srcima.Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na: media@fkvelez.ba

admin
28 Januara, 2024
Tags: , ,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *