FK Velež Mostar

Na današnji dan prije 23 godine, 30.11.2000. godine, napustio nas je Josip Jole Musa.

Čovjek kojeg ne treba posebno predstavljati. Uspješan mostarski biznismen i sportski radnik. Josip Jole Musa bio je uspješan u svemu čega se prihvatio – od privrede do sporta – bio je utjelovljenje mostarskog duha, čovjek izuzetne širine, inteligencije, tolerancije i dosljednosti. Jednostavno, Veležovac par excellence. Jedan od ljudi zbog kakvih Velež i jeste više od fudbala.

Josip Jole Musa rođen je 1931. godine. Njegova profesionalna karijera započela je u mostarskom komunalnom preduzeću “Parkovi”. Upravo u to vrijeme, Mostar je bio sinonim za čistoću i grad pun cvijeća. Ipak, njegov vrtoglavi uspjeh nastupa kada dolazi na čelo Aluminijskog kombinata, kojeg, za kratko vrijeme, svojom sposobnošću dovodi u poziciju da postavlja potpuno nove standarde i pretvara ga u jednog od najvećih privrednih giganata tadašnje Jugoslavije.

Njegova velika, najveća ljubav, bili su Rođeni u kojima je svojevremeno trenirao. Bio je predsjednik Kluba u periodu kada Velež ostvarivao zapažene rezultate kako na domaćoj, tako i na evropskoj sceni. Krunu tog perioda predstavlja osvajanje drugog trofeja Kupa Maršala Tita 1986. godine.

Od kako znam za sebe, Velež je u mom srcu. Ljubav prema njemu ne mogu objasniti i sretan sam što sam u građenju njegovog uspjeha i ja dao skroman doprinos. Vjerujem da neće proći dugo vremena do ponovnog uzleta „Rođenih”. Živim za taj dan, jer Velež je – Mostar! A dotle, vjerujem da će se, iz bijelog svijeta, vratiti svi naši Mostarci i da ćemo, svi zajedno, graditi nove i ljepše mostove.

Josip Jole Musa sahranjen je u decembru 2000. godine na Gradskom groblju Sutina u Mostaru.

Zauvijek u našim srcima.Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na: media@fkvelez.ba

admin
30 Novembra, 2023
Tags: , ,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *