FK Velež Mostar

Veselin Jazo Đurasović, rođen je 07.01.1957. godine u Mostaru,  izdanak je čuvene Veležove škole. Crveni dres je nosio u periodu od 1974. godine, pa sve do 1990. godine. Ukupno 17 sezona, preko 400 utakmica, od toga 304 u Prvoj ligi Jugoslavije, i jedan je od ukupno četiri igrača Veleža sa preko 300 nastupa u Prvoj ligi, zajedno sa Marićem ( 441 ), Vladićem ( 360 ), i Bajevićem ( 320 ). Kapitensku traku oko ruke nosio je 26 puta. Strijelac je i dva gola.

Debitovao je 08.10.1975. godine protiv zagrebačkog Dinama u Mostaru. Jedan je od rijetkih koji je osvojio oba Kupa Maršala Tita, iako zbog povrede nije nastupio u finalu 1986. godine protiv Dinama. Po ocjenama tadašnjeg magazina „Sport“ bio je proglašen kao najbolja „petica“. U to vrijeme igralo se sa liberom, a Đurasović je bio među najboljim u to vrijeme.

Žarko Barbarić, nekadašnji trener Veleža, za Đurasovića je imao samo riječi hvale :

„Vrlo zahvalan igrač. Njegovo bogato iskustvo i odgovornost u igri su dragocjeni. Takvog fudbalera i čovjeka bi poželjeli svaki trener i ekipa. Borac bez mane i straha. Gdje drugi ne bi podmetnuli nogu, on bi glavu “, dok je Predrag Jurić rekao :

„Đurasović je pravi čovjek i fudbaler. Drugarčina! Uvijek spreman na šalu, ali na terenu primjer kako se treba boriti za klupske boje i kako treba izvršavati profesionalne obaveze“.

Zadnju utakmicu u crvenom dresu odigrao je 16.05.1990.godine protiv Dinama u Mostaru, i tako zatvorio krug sudbine, da protiv Dinama debituje, i da se oprosti od aktivnog fudbala.

Zvanično, oproštaj je bio na Februarskom turniru 1991.godine, na kojem su nastupili Crvena zvezda, Željezničar, i ko drugi već Dinamo Zagreb.

Trenersku karijeru počeo je također graditi u Veležu. Jedan period sjedio je na klupi kao pomoćnik glavnom treneru, a trenirao je mlađe selekcije kluba. Trenutno obavlja funkciju predstavnika kluba u okviru m:tel Premijer lige BiH.

Našem Jazi želimo puno zdravlja, sreće i još puno zajedničkih pobjeda. Naravno, i ovim putem našem Jazi želimo sretan Božić!

Sretno Jazo!

#musvdg

admin
7 Januara, 2021

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *