FK Velež Mostar

Prvi protivnik Veleža u 2024. godini je Mura iz Morske Sobote. Bivši prvak Slovenije sa Rođenima će se susresti sutra u jednom od kompleksa u Antalyji, gdje naši igrači i stručni štab od danas borave i gdje će odraditi drugu fazu priprema za proljetni dio sezone.
Mura je u ovom trenutku šestoplasirani tim Prve lige Slovenije. Tokom jeseni su osvojili 25 bodova na 19 mečeva. Ostvarili su sedam pobjeda i četiri remija, te upisali osam poraza. Zanimljivo je da u ovom trenutku u timu imaju igrače iz svih republika bivše Jugoslavije, s izuzetkom naše zemlje. Njihov najbolji igrač i strijelac jesenas je bio Austrijanac albanskog porijekla, Dardan Shabanhaxhaj.

Ono što karakteriše Muru je mali broj pogodaka koje primaju i postižu. Na posljednjih osam mečeva koje su igrali u prvenstvu i Kupu Slovenije na samo jednom mreža se zatresla više od dva puta.
 
Klub je osnovan 1924. i do Drugog svjetskog rata se takmičio u prvenstvu na nivou Ljubljane i Maribora. Nakon rata do proglašenja nezavisnosti Slovenije igrao je u Republičkom rangu Slovenije, koji je osvojio 1970. godine. Sedamdesetih prošlog vijeka je igrao Drugu saveznu ligu Jugoslavije.
Već 1991. Mura je postala član Prve lige Slovenije, a prije dvije decenije zbog bankrota klub je promijenio ime u Mura 05 (administrativno je ugašen i osnovan je novi koji je krenuo iz najnižeg ranga). Prvoligaš je ponovo od 2013.

U svojoj historiji Mura je osvojila tri vrijedna trofeja, upravo kao i Rođeni koji su tri puta bili pobjednici Kupa. Mura je Kup Slovenije osvojila dva puta, a jednom je bila i na ligaškom tronu. I to ne tako davno. Klub iz Morske Sobote prvak Slovenije postao je prije tri godine. Kup su osvojili godinu ranije, i 1995. godine. Dva puta su bili viceprvaci i više puta Sloveniju predstavljali u evropskim kupovima.

Prvi prijateljski susret za naše Rođene, na rasporedu je u subotu, 20. januara 2024. godine, sa početkom u 18 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjeevropskom vremenu).

Sretno Rođeni!Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na: media@fkvelez.ba

admin
19 Januara, 2024
Tags: ,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *