FK Velež Mostar

01. mart obilježava se kao jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.

Upravo na taj dan, prije 32 godine, 29. februara i 01. marta 1992. godine, većina građana i građanki Bosne i Hercegovine, izlaskom na referendum i iskazivanjem svog demokratskog prava, donijela je odluku da Bosna i Hercegovina postane suverena, nezavisna i međunarodno priznata država.

Prema zvaničnim statističkim podacima, na referendum je izašlo ukupno 2.073.568 glasača, odnosno oko 64,31% ukupnog broja građana s pravom glasa. Na referendumsko pitanje “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” čak 99,44% zaokruživanjem odgovora “Za” dalo je svoj glas za nezavisnost BiH, dok je 0,56% gasača glasalo protiv te odluke.
Rezultati referenduma, 06. marta 1992. godine, verificirani su i prihvaćeni i u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Referendumski listić

Mjesec dana kasnije, 06. aprila 1992. godine, zemlje članice Evropske zajednice, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu, a Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda.

Delegacija Fudbalskog kluba Velež Mostar, predvođena članovima Upravnog odbora gospođom Amirom Trbonja i gospodinom Nedimom Marićem, te službenicom za odnose sa javnosti Eminom Ćorić, povodom programa obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, prisustvovala je ceremoniji podizanja državne zastave na brdu Fortica iznad Mostara, da bi potom posjetom i polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima, Liska haremu i Partizanskom groblju u Mostaru, odala priznanje i zahvalnost najboljima od nas, onima koji su dali ono najvrijednije što jedan čovjek može dati za odbranu slobode, suvereniteta, nezavisnosti i časti naše domovine – vlastite živote.

Delegacija Fudbalskog kluba Velež Mostar prilikom polaganja cvijeća u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH

Zbog svega navedenog, časna i moralna obaveza svakog Bosanca i Hercegovca trebala bi biti, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, da čuva i njeguje vrijednosti multikulturalne, multinacionalne, suverene, cjelovite i nezavisne države Bosne i Hercegovine.

Fudbalski klub Velež Mostar svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine, koji našu zajedničku domovinu nose duboko u svojim srcima upućuje najiskrenije čestitke povodom 01. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

,,Da te volim, duša zna – Draga moja BiH.”Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na: media@fkvelez.ba

admin
1 Marta, 2024
Tags: ,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *