Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine !

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a ( Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine ) održano je 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na tom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Zaključak ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Na zasjedanju ZAVNOBIH-a prisustvovalo je 247 vijećnika ZAVNOBIH-a svih bh. naroda, od toga 173 sa pravom glasa.

Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, FK Velež Mostar upućuje svim građankama i građanima BiH najiskrenije čestitke.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH, na rasporedu je prijateljska utakmica između FK Velež i FK Iskra, koja će se igrati u Stocu sa početkom u 13 sati. Također, na pomoćnom terenu Stadiona Rođeni odigrat će se prijateljske utakmice između pionira i pretpionira FK Velež i FK Radnik Hadžići, sa početkom u 10 i 11h.

JEDNA SI JEDINA !