FK Velež Mostar

Na današnji dan, 29. marta 1929. godine rođen je Sulejman Sula Rebac, veliki Maestro. Član generacije koja je prvi put izborila plasman u Prvu ligu Jugoslavije, 1952. godine. Od 1963. godine počinje trenersku karijeru u svom Veležu.

Sezone 1973. i 1974. Velež je u domaćem prvenstvu ostao na korak od trona i sezonu završio kao viceprvak. Prvo je bolja bila Crvena zvezda, koja je imala šest bodova više, da bi godinu kasnije prvak bio Hajduk i to na – gol razliku.

Maestrov BMV (Bajević, Marić, Vladić)

“Nikada neću prežaliti što s tom ekipom nisam bio prvak Jugoslavije. Bila je to sjajna generacija, usudim se reći najbolja u to vrijeme i prava je šteta da nismo uspjeli. Imali smo sjajne igrače, sjajnu atmosferu, ali jednostavno nismo imali sreće. Takav je fudbal” govorio je Sulejman Rebac, fudbalski Maestro.

Također, njegove riječi o razvoju mladog igrača svima su ostale u sjećanju:„To je divno osjećanje. Pratiš otvaranje jednog cvijeta, koji pod tvojom rukom, pod tvojim pogledom, pod tvojom brigom i prema tvojim uputstvima napreduje, raste, širi se. Pratiš razvoj tog dječaka koji se bori, trči, pada, ustaje, a poslije svakog pada ustane nekako snažniji, moćniji, sigurniji, viši.”

#musvdg

Fazlija Puzic
29 Marta, 2021

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *