FK Velež Mostar

Danas se navršava jedanaest godina otkako s nama nije Salem Halilhodžić, peti golgeter na Veležovoj vječnoj listi strijelaca i uistinu jedinstveni fudbalski učitelj kroz čije je ruke prošlo nekoliko generacija Veležovih omladinaca. S jednom od njih osvojio je i omladinski Kup Jugoslavije 1989. godine.

U sezoni 1989/90 postaje trener prvog tima Rođenih, sa ciljem da ekipu koja je osvojila Kup Jugoslavije, uvede u seniorske vode i vrati Velež na pobjedničke staze. Nesretna vremena koja su uslijedila spriječila su ga u namjerama da upravo s mladićima koje je vodio u Omladinskoj školi našeg Kluba pokuša ostvariti uspjehe i na velikoj fudbalskoj pozornici.

Salem Halilhodžić je rođen u Jablanici, 5. jula 1942. godine, fudbalsku karijeru započeo je u Turbini, a potom prelazi u redove mostarskog Veleža, u čijem dresu je ubilježio 197 prvenstvenih nastupa i postigao 66 prvoligaških golova.

U historijskim knjigama ostalo je zapisano da je strijelac jubilarnog 700. gola za Rođene.
Jednu od najboljih utakmica u dresu Veleža, i koja je ostala mnogima u sjećanju, je odigrao 24.05.1970. godine na stadionu Pod Bijelim brijegom. Tada je Velež pobijedio zagrebački Dinamo sa visokih 6:0, a Salem je postigao čak četiri gola.

Predstavnici Fudbalskog kluba Velež, povodom obilježavanja godišnjice, danas su posjetili vječno počivalište našeg Salema Halilhodžića, tom prilikom položivši cvijeće i prisjetivši se njegovog dobrog i plemenitog lika.

Zauvijek u našim srcima!Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na: media@fkvelez.ba

admin
21 Novembra, 2023
Tags: , ,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *