FK Velež Mostar

Na današnji dan, 14. juna 1987. godine, odigrana je utakmica koja je ostala u ružnom sjećanju igračima i navijačima Veleža. U Tuzli, na stadionu Tušanj u okviru posljednjeg 34. kola sezone 1986/87, Rođeni kojima je pobjeda donosila toliko željenu titulu prvaka, gostovali su ekipi Slobode kojoj je pobjeda donosila opstanak u Prvoj ligi.

Za Rođene su tada igrali: Tanović (Petranović), M. Hadžiabdić, G. Jurić, Kalajdžić, Đurasović, Barbarić, Kajtaz, Tufek (Gudelj), P. Jurić, Međedović, Tuce. Trener: Dušan Bajević.

Sloboda: Marić, Ibrić, Tošić, Miljanović, Verlašević, Memišević, Smailović, Milošević (Mrkić), Krajišnik, Lukić, Milkanović.

Velež je odlično otvorio utakmicu te poveo golom Tuce u 6. minuti. A onda je na scenu stupio sudija Stjepan Glavina iz Klisa, koji vrlo brzo pokazuje na penal za domaćina, nakon kojeg je Milošević pogodio za 1-1. Pred kraj utakmice, u 79. minuti, još jedan penal za Slobodu, nakon kojeg Miljanović pogađa za 2-1, te tako donosi pobjedu kojom Sloboda ostaje u Prvoj ligi, a Rođeni ostaju bez zaslužene titule prvaka, kojom se okitio FK Partizan.

Prije kraja utakmice, među navijače Veleža upadaju pripadnici tadašnje milicije i specijalci koji uz grubu primjenu sile tjeraju navijače van stadiona. Mnoge su te slike posjetile na Heysel, ali na svu sreću nije bilo smrtnih posljedica.

Fazlija Puzic
14 Juna, 2021

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *