FK Velež Mostar

Fudbalski turnir u Mostaru, poznat  kao „Februarski turnir“, održan je prvi put 1965. godine na stadionu pod Bijelim brijegom, u organizaciji grada i FK Velež. Turnir je organiziran u čast 20-e godišnjice oslobođenja Mostara, 14. februara 1945. godine.

U premijernom izdanju turnira, pobjednik je bio Velež, a učestvovali su još Budućnost iz Titograda (današnje Podgorice), splitski Hajduk i tuzlanska Sloboda. Sveukupno, učestvovale su 34 ekipe, od toga 14 stranih  i 2 reprezentacije.

Prvi gost bio je mađarski Diožđer iz Đera 1968. godine. Kasnijih godina u Mostar su dolazili mađarski Honved, MTK, Vašaš i Ujpešt Doža, austrijski Rapid i Šturm, Slavija iz Praga, rumunski Bakau, istočnonjemački Magdeburg, švicarski Lucern, iranski Tadž, sovjetske ekipe Lokomotiva iz Moskve i Dinama iz Tbilisija.

Učestvovale su i dvije reprezentacije, SSSR-a i Poljska. Poljaci su 1974. godine na turnir doputovali sa možda najtalentovanijom generacijom u svojoj istoriji – Šmudla, Kasperčak, Lato, Šarmah i drugovi su samo pola godine kasnije osvojili treće mjesto na svjetskom šampionatu u Njemačkoj, a 1976. godine u Montrealu postali su olimpijski pobjednici. Ali su u finalu turnira u Mostaru naišli na izuzetno raspoloženog domaćina, koji ih je golovima Vahida Halilhodžića, Duška Bajevića i Franje Vladića deklasirao sa 3:0.

Velež je rekorder sa 15 osvojenih turnira. Sarajevski Željezničar i beogradski Partizan slavili su po tri puta, dok su zagrebački Dinamo, Hajduk, beogradska Crvena zvezda, reprezentacija SSSR-a i bečki Rapid po jedanput osvojili trofej.

Dva turnira nisu imala pobjednika – 1966. godine održana je fubalska revija sa pet ekipa, dok je 1979. godine, nakon prvog dana, turnir prekinut zbog smrti tadašnjeg drugog čovjeka Jugoslavije iza Josipa Broza Tita – Edvarda Kardelja.

Napadač Veleža, Duško Bajević je sa 22 gola najbolji strijelac turnira, a sa 23 odigrane utakmice je rekoreder i po broja nastupa.

Rekordnu pobjedu ostvario je Velež 9. februara 1980. godine protiv Dinama rezultatom 9:2. Po 4 gola postigli su Blaž Slišković i Vladimir Skočajić, a Okuka je dodao jedan gol.

Dio tradicije bila je i kiša koja je gotovo uvijek padala za vrijeme odigravanja turnira, zbog čega su se utakmice često igrale na terenu koji je više ličio na oranicu nego na travnatu površinu. Inače, na 28 turnira postignuto je  309 golova.

Jedna od anegdota ovog turnira je da je Safet Sušić igrao za Rođene 1982. godine, te u utakmici za 3. mjesto postigao dva gola u pobjedi Veleža protiv Dinama rezultatom 3:2. Te 1982. godine turnir se igrao krajem januara, jer je prvenstvo pomjereno ranije nego što je bilo uobičajno zbog svjetskog prvenstva u Španiji. Pored Veleža i Dinama, te sezone su igrali još Crvena zvezda i Partizan.

Turnir je imao 28 izdanja,  posljednje 1992. godine.

Sretan Dan oslobođenja Mostara.

#musvdg #sfsn

admin
14 Februara, 2021

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *