FK Velež Mostar

Danas se navršava osam punih godina od kada nas je napustio veliki čovjek i igrač, Muhamed Mujić, za raju Hamić.

Po mnogima najbolji fudbaler kojeg je Mostar ikada dao, koji je bio istinski primjer kako se jedan uzoriti sportista treba ponašati na terenu, ali i van njega.

Muhamed Mujić rođen je 25. aprila 1933. godine u Mostaru. Smatra se jednim od najpopularnijih i najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera svih vremena.

Prve fudbalske korake napravio je u Veležu, gdje je već kao 17-ogodišnjak, 1950. godine, debitovao za prvi tim. Od 1952. godine kada je Velež postao prvoligaš, odigrao je 214 prvenstvenih utakmica, a u sezoni 1955/56 postao i najbolji prvoligaški strijelac, sa 21 postignutim golom (zajedno sa Veselinovićem i Ognjanovom), te se po broju postignutih golova nalazi na četvrtom mjestu vječne klupske liste stijelaca, odmah iza Duška Bajevića, Vlade Zelenike i Vahida Halilhodžića. Rođene je sa kapitenskom trakom oko ruke predvodio u 139 navrata.

Tokom svoje blistave karijere, naš Hamić odigrao je brojne utakmice za nezaborav. Ipak, za fudbalske sladokusce ostaće u vječitom sjećanju njegovih pet golova u pobjedi nad Dinamom na stadionu Pod Bijelim brijegom u sezoni 1955/56, kada je Velež slavio sa visokih 6:1.

Osim za svoj Velež, sa uspjehom je nastupao u francuskoj prvoligaškoj ekipi Les Girondins de Bordeaux (1962/63), zatim je bio član zagrebačkog Dinama (1963/64), a poslije toga ponovo je otišao u inostranstvo i nosio dres belgijske ekipe K. Beringen FC (1966). Na kraju igračke karijere, 1968. godine, vratio se u svoj Velež gdje je i završio sa aktivnim bavljenjem fudbalom.

Nešto kasnije u dva navrata je obavljao funkciju šefa stručnog štaba Rođenih (1976/77 i 1982/83).

Kao prvi Mostarac, fudbaler Veleža, za reprezentaciju Jugoslavije nastupao je od 1953. do 1962. godine: Mladu, B selekciju, a potom i A reprezentaciju. Kao državni reprezentativac predstavljao je bivšu zemlju na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine i osvojio srebnu medalju, te kao prvi fudbaler iz Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine (4. mjesto), gdje je nosio i kapitensku traku.

Uz sedam utakmica i 12 golova za mladu reprezentaciju (1953/56), pet utakmica i dva pogotka za ,,B” selekciju ( 1955/57), odigrao je 32 utakmice i postigao 17 golova za najbolju selekciju Jugoslavije. Debitovao je 29. aprila 1956. protiv Madarske (2:2) u Budimpešti, a od dresa s državnim grbom oprostio se na Svjetskom prvenstvu u Čileu, 31. maja 1962. godine protiv SSSR-a (0:2) u Ariki, kada je teže povrijedio jednog sovjetskog fudbalera. Iako mnogi smatraju da je dobio kaznu i da zbog nje nije više igrao za reprezentaciju, istina je da nakon toga Mujić sam odlučio da ne igra više, jer ga je to strašno pogodilo.

U pojedinim sportskim almanasima stoji da je Muhamed Mujić u svojoj karijeri odigrao 700 utakmica u kojima je postigao 600 golova. No, to je nemoguće tačno provjeriti, budući da se u vrijeme njegove aktivne igračke karijere nije vodila precizna statistika svih nastupa.

Dobitnik je brojnih priznanja: Srebrne lopte Fudbalskog saveza Jugoslavije, Diplome zaslužnog sportiste Jugoslavije, Zlatne plakete Fudbalskog saveza Jugoslavije, Plakete za životno djelo Fudbalskog kluba Velež Mostar…

Muhamed Mujić preminuo je 20. februara 2016. godine, u svojoj 84. godini života. Fudbalski klub Velež ima tu čast i privilegiju privilegiju da je upravo Hamić nosio sveti crveni dres našeg Kluba,, ali i veliku obavezu i odgovornost da njeguje i poštuje sjećanje na velikog Muhameda Mujića. U njegovu čast, Fudbalski klub Velež Mostar od 2017. godine donio je odluku da omladinska škola našeg Kluba nosi upravo njegovo ime.

Na kraju, za one koji nisu imali sreću da za svog učitelja imaju Hamića, poruka za svu malu raju ali i sve ostale – Poruku da prije svega treba da budu dobri i zdravi ljudi, a onda uspješni fudbaleri, jer upravo takav je bio i naš Hamić.

ZAUVIJEK U NAŠIM SRCIMA!Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na: media@fkvelez.ba

admin
20 Februara, 2024
Tags: , ,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *