FK Velež Mostar

Na današnji dan, 05. decembra 1954. godine u Mostaru, rođen je Boro Primorac.

Svoju fudbalsku karijeru započeo je u Veležu, u kojem je prošao sve selekcije omladinske škole našeg Kluba. Za prvi tim Rođenih debituje 1972. godine, u utakmici protiv Borca (1:0), kada je zamijenio Ćorluku. U narednoj sezoni, nedostatak Glavovića i Šestića, veliki “Maestro” Sulejman Rebac „zakrpio“ je pruživši priliku Primorcu, koji od tada postaje standardan član ekipe.

U Veležu je ostao do 1976. godine, odigravši preko 130 utakmica. Nakon Rođenih prelazi u splitski Hajduk, sa kojim u sezoni 1978/79 postaje prvak Jugoslavije. Dres “Majstora s mora” nosio je sve do 1983. godine, nakon čega odlazi u Francusku gdje nosi dres prvo Lille-a, a nešto kasnije i Cannes-a.

Za reprezentaciju tadašnje Jugoslavije debitovao je 1976. godine u prijateljskoj utakmici protiv Tunisa, te upisao ukupno 14 nastupa.

Nakon završetka igračke karijere ostaje u fudbalu i počinje se baviti trenerskim poslom. U Francuskoj je vodio Cannes, a onda i Valenciennes, u sezoni 1992/93, sa kojim se našao u centru skandala. Primorcu je jedan od igrača, Jacques Glassman, rekao da su on i dva suigrača, Jorge Burruchaga i Christophe Robert, namjerno podbacili na kraju sezone u utakmici protiv Marseillesa, koji je pobjedom postao prvak.

Iako je bio pod velikim pritiskom da to prešuti, njegovo svjedočenje na sudu bilo je krunsko za osudu klupskog predsjednika Marseilla, Bernarda Tapiea. Nakon što je smijenjen Tapie, Primorac je postao „persona non grata“ francuskog fudbala i ostao je bez posla u Valenciannesu. Njegova aktivna vrhunska menadžerska karijera praktično je bila završena u njegovoj 39. godini.

Ipak, veliki Arsene Wenger bio je impresioniran karakterom i hrabrošću Primorca, te ga, 1995. godine, poziva da mu bude pomoćnik u japanskoj Nagoyi. 1996. godine Wenger preuzima Arsenal i sa sobom u London dovodi i Boru Primorca, kao jednog od pomoćnika, gdje su zadržali sve do 2018. godine, odnosno pune 22 godine, kada su zajedno napustili redove “Topnika”.

Nakon kraćeg odmora, 2019. godine, dobio je poziv da preuzme rukovođenje nogometnom akademijom Hajduka „Luka Kaliterna“, što je prihvatio i gdje sa velikim uspjehom radi i dan danas.
Sredinom 2023. godine juniorska selekcija nogometna akademija HNK Hajduk “Luka Kaliterna” ostvaruje historijski uspjeh plasmanom u finale UEFA Youth League, u kojem su, na žalost, poraženi od nizozemskog AZ Alkmaara.

Dragi naš Boro, od srca ti želimo puno dobrog zdravlja i sve najljepše želje!
Sretan rođendan!Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na: media@fkvelez.ba

admin
5 Decembra, 2023
Tags: ,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *