FK Velež Mostar

Kažu kako je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu, i da se fudbal igra radi navijača. Istina!

Većina klubova ima svoje navijače, koji su uz njih i u dobru, i u zlu. Tako i mi, FK Velež, imamo svoje navijače, imamo RED ARMY.

Na dan 01.04.1981. godine Velež je na svome terenu igrao polufinale Kupa Jugoslavije protiv Budućnosti i na kraju slavio prolaz u finale pobjedom 2:1. Oba gola dao je Vahid Halilhodžić.
Tada su se navijači odlučili malo bolje organizovati, kako bi što više raje putovalo u Beograd na finalnu utakmicu protiv Željezničara. Bilo je to drugo finale Veleža u Kupu, nakon 1958.godine, kada je Crvena Zvezda bila bolja rezultatom 4:0.

Prvo ime navijača bilo je Crveni Šejtani. Karavane autobusa, automobila i dva specijalna voza za Beograd dovelo je oko 10.000 mostaraca na finalnu utakmicu.

Na kraju, Velež je slavio rezultatom 3:2, sa dva gola Vahida Halilhodžića, a treći je dodao Okuka. Zanimljivo, za Željezničar je oba gola sa penala dao sadašnji selektor naše reprezentacije Mehmed Meša Baždarević. Tako je Velež postao prvi bosanskohercegovački klub sa osvojenim Kupom Maršala Tita. Doček u Mostaru je bio nezaboravan.

Nakon toga, Velež je uvijek imao podršku svojih navijača, al’ nova kulminacija se dogodila pred finale Kupa 1986.godine, kada je protivnik u Beogradu bio zagrebački Dinamo.
Za tu priliku je promovirana i himna Rođeni, Rođeni. Tada je odlučeno da grupa ponese naziv Crvena Armija, tj. Red Army. Opet je 10.000 navijača obojilo Beograd u crveno.
Velež je slavio rezultatom 3:1, sa dva gola Bijedića, a jedan je dodao i P. Jurić. Opet je Mostar priredio doček svojim herojima za pamćenje.

Osim ovih gostovanja u Beogradu, izdvajaju se i gostovanja Hajduku u Splitu, kada je 8.000 „okupiralo“ Poljud, i nadaleko poznato gostovanje na Tušnju, u Tuzli, kada se protiv Slobode odlučivalo o naslovu prvaka države. Nažalost, nismo uspjeli slaviti, a to gostovanje je našim navijačima ostalo u ružnom sjećanju zbog nereda, koji su kasnije dobili naziv Yugo-Heysel.

U prvoj polovini 1992.godine nastaje doba koje nikom sa zdravim razumom neće ostati u lijepom sjećanju. Velež, kao simbol zajedništva i jedinstva postaje trn u oku nacionalistima, i doživljava odbacivanje i progon.

Ipak, FK Velež je nemoguće tek tako uništiti. Uz njega je ostao dovoljan broj igrača i navijača, koji 1994. godine nastavljaju tamo gdje su ih zli ljudi na kratko prekinuli.
Red Army u sezoni 1998/99 opet doživljava renesansu. Prave se transparenti, navijački rekviziti, i počinje se ići i na gostovanja. Između mnogih gostovanja, vrijedi izdvojiti gostovanje na Grbavici kada je Red Army napunio istočnu tribinu, što je malo kome uspjelo. Naravno, tu je i Koševo kada se igralo protiv Zrinjskog, ali i prvi povratak Pod Bijeli brijeg, u sezoni 2000/01. Tu su još Bihać, Kakanj…

Naš Red Army slavi 40. rođendan. Kao najstarija navijačka grupa u BiH i dalje je Veležov 12.igrač. I u dobru i u zlu, uvijek zajedno.

Velež Mostar Red Army, naprijed naprijed Rođenii !

PRESTATI NEĆEMO NIKADA !

MOSTAR U SRCU, VELEŽ DO GROBA !

Fazlija Puzic
1 Aprila, 2021

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *