FK Velež Mostar

Na sinoćnjoj konferenciji za medije (u odsustvu Veležovih predstavnika iz opravdanih razloga), novinarima se obratio trener Hamrun Spartansa Branko Nišević, koji je odmah na početku konstatovao: “Stanje je isto kao pred prošlu utakmicu: svi igrači su nam na raspolaganju, nema povrijeđenih niti iz drugih razloga odsutnih.

Na pitanje: “Kako osigurati da odbrana izdrži očekivane napade Veleža?”, Nišević je odgovorio: “Moguće je da će nas napasti od samog početka, tako uglavnom igraju i u Bosni. Dva treninga ove sedmice smo posvetili upravo tome, podnošenju jakog pritiska, i mislim da smo spremni na to. Spremni smo i ako se stvari odvijale kako treba, a i ako ne budu išle baš dobro. Znamo šta nam je činiti u svakoj situaciji, za razliku od utakmice protiv Alaškerta, recimo. Mislim da smo spremni za ovaj meč.

Konstataciju novinara da će Hamrun biti pod svojevrsnim pritiskom nakon iznenađujuće gostujuće pobjede i naraslih očekivanja, šef stručnog štaba Hamruna prokometarisao je ovako: “To je moglo biti problem nakon pobjede nad Alaškertom od 4:1. Mogli smo u prvu utakmicu protiv Veleža ući s uvjerenjem kako smo mnogo dobar tim, bolji od protivnika i slično. Zato smo razgovarali i razjasnili da jesmo odigrali dobru utakmicu, ali još uvijek nismo napravili ništa naročito. Pred utakmicu protiv Veleža spustili smo se na zemlju. Držali smo se svojih principa igre i fokusirali se na našu strategiju utakmice, i već na samom početku smo imali šut prema golu. Mislim da su momci trezveni i da poznaju vlastite mogućnosti. Svjesni su da ne igramo lokalno takmičenje i da je na ovom nivou svaki protivnik za nas težak. Mislim da će pristup u ovoj utakmici biti dosta sličan pristupu u prošlom meču.”

Novinare je zanimalo i koliko je važno da igrači Hamruna psihološki budu spremni za utakmicu, na što je srbijanski stručnjak kazao: “Znate, mi u ekipi imamo igrače različitog nivoa iskustva. Tu je Henri, igrao je međunarodne utakmice za reprezentaciju i mnoge domaće klubove, ima dosta iskustva. Pored njega imamo još igrača s međunarodnim iskustvom. A pristup bi trebao biti isti kao u prošloj utakmici, kada je sve bilo odlično. Ipak, svjesni smo da još ništa nismo napravili, pa je zato i važno zadržati isti pristup. Psihološka pripremljenosti je naravno bitna. Međutim, igrali smo ovdje pred punim stadionom, zatim smo gostovali Veležu pred punim stadionom i zaista bučnom publikom, i izdržali smo te izazove. Naši igrači se mogu nositi s tim pritiskom.

S obzirom da među navijačima Hamruna vlada prava euforija izazvana dobrim rezultatima, trener Spartansa je zamoljen da pošalje poruku navijačima, pa je rekao: “Svakako, lijepo je vidjeti da imamo dobre rezultate, ali za mene kao trenera važnije je vidjeti ekipu da igra dobro. Jer znam da će dobra igra i zalaganje na terenu učiniti mnogo ljudi sretnima. Drago nam je što imamo ovakvu podršku naših navijača i našeg predsjednika. Naš prvenstveni cilj je obradovati sve te ljude i učinićemo sve što možemo da bude tako.

Na kraju se Nišević osvrnuo i na stil igre Hamrun Spartansa, rekavši: “Mi imamo svoj prepoznatljiv način igre i bilo bi nam teško pokušati sada igrati dugim pasovima, naprimjer. Već dugo treniramo isti princip igre, a to je insistiranje na posjedu lopte, polazeći od zadnje linije. I tako ćemo igrati uvijek, svejedno protiv kojeg protivnika. Ako budemo igrali i protiv protivnika koji je tehnički puno bolji od nas, čiji grači su fizički jači, dominantniji u skoku, igrom na posjed lopte ćemo sigurno pružiti dobru utakmicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *