FK Velež Mostar

Na današnji dan prije 25 godina, odnosno 25.11.1995. godine, FK Velež Mostar odigrao je prvu utakmicu na stadionu u Vrapčićima, kada je ugostio FK Željezničar u okviru 8. kolo tada Prve lige Bosne i Hercegovine. Zanimljivo, i stadion Pod Bijelim brijegom Rođeni su otvorili utakmicom protiv FK Željezničar, 7.9.1958. godine. Sudbina…

Rođeni su do ove utakmice svoje domaće utakmice igrali u Jablanici, na stadionu FK Turbina. Inače, prvu službenu utakmicu kao domaćin nakon završetka rata Rođeni su igrali u Sjevernom logoru, ali zbog urbanističkih planova Sjevernog logora, Rođeni su bili primorani da svoj novi teren prave u Vrapčićima, u okviru nekada moćnog kombinata pamučne industrije Đuro Salaj, koji je imao svoje igralište sa malom tribinom koja je primala 100-injak ljudi.

Rođeni su tada protiv FK Željezničar na teren stadiona istračali u sljedećem sastavu: Kaplan, Knezović, Čampara, Bebanić (Rahimić), Salčin, Vilogorac, Obad, Čolaković, Velagić (Torlo), Ćemalović, Šegetalo.

Za Željezničar su igrali: Gušo, Mulaosmanović, Kunić (Divjan), Jahić, Kurt, Smječanin, Zubanović, Buljubašić, Jahić, Ahmetagić, Lalić.

Pred oko 1000 gledalaca koji su bili stajali uz željeznu ogradu oko terena, slavili su gosti golom Jahića u 80. minuti.

Danas, nakon 25 godina, samo oni koji su cijelo ovo vrijeme bili u i oko kluba znaju koliko je truda, muke, suza, znoja i borbe za naše Rođene uloženo da bi na kraju imali stadion, koji iz dana u dan postaje sve ljepši i funkcionalniji.

Sjeverna tribina stadiona Rođeni
Istočna “Red Army” tribina stadiona Rođeni

Prkosni i ponosni, Rođeni širom svijeta dali su svoj doprinos u ovoj borbi, tako da stadion nije mogao dobiti niti jedno drugo ime osim STADION ROĐENI!

#musvdg

admin
25 Novembra, 2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *