FK Velež Mostar

Na današnji dan, 14.5.1986. godine, FK Velež iz Mostara osvojio je po drugi put Kup Maršala Tita. Skoro 15.000 navijača iz Mostara, koji su najviše dolazili organizovano vozovima u Beograd, svjedočili su još jednoj historijskoj pobjedi.

Put do finala nije bio lagan. U četvrtfinalu protivnik je bio uvijek nezgodni Partizan, koji je imao prednost sve do samog kraja utakmice, kada je Skočajić pogodio za 1:1. Nakon penala, Velež je bio bolji i prošao u polufinale. Naredni protivnik bio je OFK Beograd, koji se u Mostaru nije dobro proveo. Na kraju, bilo je 3:0, a vjerovatno je utakmicu života odigrao je Avdo Kalajdžić, koji je bio dvostruki strijelac. Na njegovu žalost, crveni karton ga je koštao nastupa u finalu.

Tada je zavladalo pravo fudbalsko ludilo u Mostaru. Pred sami odlazak u Beograd, Mišo Marić je napisao, Kemal Monteno komponovao, a Željko Samardžić otpjevao himnu Rođeni, Rođeni. Navijači su bili spremni za finale. Protivnik u finalu bio je Ćirin Dinamo iz Zagreba, koji je u polufinalu deklasirao Crvenu Zvezdu sa visokih 4:0. Utakmica se igrala u Beogradu, na stadionu JNA, pred 40.000 gledalaca. Iako je Dinamo bio blagi favorit pred sami početak utakmice, mašina za golove pod trenerskom palicom Duška Bajevića odigrao je perfektnu utakmicu. Junak utakmice bio je Nenad Bijedić, koji je priliku za igru dobio neigranjem Avde Kalajdžića. Bila je to utakmica koja je Nenada Bijedića zauvijek upisala u historiju Veleža.

Na kraju utakmice, Rođeni su slavili 3:1. Dvostruki strijelac bio je Nenad Bijedić, dok je jedan gol dao i Predrag Jurić. Za Dinamo strijelac je bio Marko Mlinarić. Rođeni su u to vrijeme igrali najljepši fudbal u bivšoj Jugoslaviji i velika je sportska nepravda što se ta generacija nije okitila naslovom prvaka bivše Jugoslavije.

Napad Veleža u to vrijeme bio je prava noćna mora za sve odbrane. Sejo Kajtaz sa jedne, Semir Tuce sa druge strane, a u sredini napada Predrag Jurić pravili su dar-mar. Mnoge su se pjesme pjevale o njima, ali jedna je ostala mnogima u sjećanju: “Kad po krilu krene Semir, drhtao je cijeli svemir. A da veće bude muka, pomažu mu Sejo i Juka”.

Mostarci su svojim herojima priredili veličanstven doček na stadionu Pod Bijelim Brijegom, a preko 20.000 navijača je pjevalo u jedan glas: “Procvjetala bijela lala, Velež nosi Kup Maršala.”

Fazlija Puzic
14 Maja, 2022

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *