FK Velež Mostar

Na današnji dan, 05.12.1954. godine, rođen je Boro Primorac.

Karijeru je započeo u Veležu, u kojem je prošao sve selekcije omladinske škole. Za Velež debituje 1972. godine, u utakmici protiv Borca (1:0), kada je zamijenio Čorluku. U narednoj sezoni, nedostatak Glavovića i Šestića, veliki Maestro je „zakrpio“ sa Borom Primorcem, i od tada postaje standardan član ekipe.

U Veležu je ostao do 1976. godine, odigravši preko 130 utakmica. Tada prelazi u Hajduk, sa kojim postaje prvak Jugoslavije, u sezoni 1978/79. U Hajduku je ostao do 1983. godine. U svojoj karijeri je još nastupao za Lille i Cannes.

Za reprezentaciu Jugoslavije odigrao 14 utakmica. Bio je član sjajne Veležove generacije koju je stvorio Maestro, Sulejman Sula Rebac.

Nakon završetka igračke karijere prelazi u trenere. U Francuskoj je vodio Cannes, a onda i Valenciennes, u sezoni 1992/93, sa kojim se našao u centru skandala. Primorcu je jedan od igrača, Jacques Glassman, rekao da su on i dva suigrača, Jorge Burruchaga i Christophe Robert, namjerno podbacili na kraju sezone u utakmici protiv Marseillesa, koji je pobjedom postao prvak.

Iako je bio pod velikim pritiskom da to prešuti, njegovo svjedočenje na sudu bilo je krunsko za osudu klupskog predsjednika Marseilla, Bernarda Tapiea. Nakon što je smijenjen Tapie, Primorac je postao „persona non grata“ francuskog fudbala. Ostao je bez posla u Valenciannesu. Njegova aktivna vrhunska menadžerska karijera praktično je bila završena u njegovoj 39. godini.

Ipak, Wenger je bio impresioniran potezom Primorca, i poziva ga da mu bude pomoćnik, 1995. godine. Zajedno su počeli raditi u Nagoyi, a kada Arsene Wenger preuzima Arsenal, 1996. godine, sa sobom je poveo i Boru Primorca, kao jednog od pomoćnika, gdje se zadržao sve do 2018. godine, odnosno 22 godine, kada je zajedno sa Wengerom napustio Arsenal.

Nakon malog odmora, sredinom 2019. godine dobio je poziv da preuzme rukovođenje nogometnom akademijom Hajduka „Luka Kaliterna“,  što je i prihvatio. U jednom trenutku „uskočio“ je na mjesto trenera prvog tima.

Primorcu želimo puno zdravlja, sreće i uspjeha u narednom periodu.

Sretno Boro!

#musvdg

Fazlija Puzic
5 Decembra, 2021

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *