Na današnji dan…

Na današnji dan, 07.01.1957. godine, rođen je Veselin Jazo Đurasović. Izdanak čuvene Veležove škole, čiji dres je nosio u periodu od 1974. godine pa sve do 1990. godine.

Ukupno 17 sezona, preko 400 utakmica, od toga 304 u Prvoj ligi Jugoslavije i jedan je od ukupno četiri igrača Veleža sa preko 300 nastupa u Prvoj ligi, zajedno sa Marićem (441), Vladićem (360) i Bajevićem (320). Kapitensku traku oko ruke nosio je 26 puta. Strijelac je i dva gola.

Debitovao je 08.10.1975. godine protiv zagrebačkog Dinama u Mostaru. Jedan je od rijetkih koji je osvojio oba Kupa Maršala Tita, iako zbog povrede nije nastupio u finalu 1986. godine protiv Dinama. Po ocjenama tadašnjeg magazina „Sport“ bio je proglašen kao najbolja „petica“. U to vrijeme igralo se sa liberom, a Đurasović je bio među najboljim u to vrijeme.

Žarko Barbarić, nekadašnji trener Veleža, za Đurasovića je imao samo riječi hvale :
„Vrlo zahvalan igrač. Njegovo bogato iskustvo i odgovornost u igri su dragocjeni. Takvog fudbalera i čovjeka bi poželjeli svaki trener i ekipa. Borac bez mane i straha. Gdje drugi ne bi podmetnuli nogu, on bi glavu “, dok je Predrag Jurić rekao: „Đurasović je pravi čovjek i fudbaler. Drugarčina! Uvijek spreman na šalu, ali na terenu primjer kako se treba boriti za klupske boje i kako treba izvršavati profesionalne obaveze“.

Zadnju utakmicu u crvenom dresu odigrao je 16.05.1990.godine protiv Dinama u Mostaru, te je tako zatvorio krug sudbine da protiv Dinama debituje i da se oprosti od aktivnog fudbala.
Zvanično, oproštaj je bio na Februarskom turniru 1991.godine, na kojem su nastupili Crvena zvezda, Željezničar, i ko drugi već Dinamo Zagreb.

Jedan period sjedio je na klupi Veleža kao pomoćnik glavnom treneru, a također trenirao je mlađe omladinske selekcije. Trenutno obavlja funkciju predstavnika kluba na utakmicama Prve lige FBiH, kao i na utakmicama omladinskih selekcija.

Našem Jazi želimo puno zdravlja, sreće i zajedničkog uspjeha u narednom periodu.

Sretno Jazo!