FK Velež Mostar

Na današnji dan, 15.05.1952. godine, rođen je Vahid Halilhodžić.

Svoje prve fudbalske korake pravi u Turbini, ali vrlo brzo prelazi u Omladinsku školu FK Velež, 1968. godine. Nakon jedne sezone u Neretvi, vraća se u Velež, čiji dres nosi sve do 1981. godine, kada nakon osvajanja Kupa maršala Tita odlazi u Nantes. Za Velež je odigrao 208 utakmica, a u listu strijelaca se upisao 103 puta.

U Nantesu se zadržao pet sezona, odigravši 163 utakmice, u kojima je postigao 92 gola, i sa kojim je bio prvak Francuske 1983. godine. Dva puta je bio zlatna kopačka francuskog prvenstva ( 1983. i 1985. godine ). Nakon toga, prelazi u PSG gdje se zadržao jednu sezonu, u kojoj je u 18 nastupa postigao 8 golova.

Za reprezentaciju SFR Jugoslavije odigrao je „samo“ 15 utakmica, postigavši 8 golova. Nakon završetka karijere jedan kraći period bio je sportski direktor Veleža, pred sami rat kojeg je dočekao u Mostaru. Nakon dosta problema skrasio se u Francuskoj u kojoj počinje graditi trenerski zanat.

Nakon uspjeha sa Casablancom, sa kojom je osvojio Afričku Ligu prvaka, preuzima Lille kojeg dovodi u sami vrh francuskog fudbala. Nakon toga, vodio je još Rennes, PSG, Trabzonspor, Dinamo Zagreb, Nantes, a bio je selektor Obale Slonovače, Alžira i Japana, koje je odveo i vodio na svjetskom prvenstvu u Rusiju 2018. godine. Trenutno je selektor reprezentacije Maroka.

Našem Vahidu želimo puno zdravlja, sreće i uspjeha u budućem radu sa selekcijom Maroka.

Sretno Vahideee!

#musvdg

Fazlija Puzic
15 Maja, 2021

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *