FK Velež Mostar

Na današnji dan, 9. februara 1980. godine, odigrana je najefikasnija utakmica Februarskog turnira, koji se održavao u Mostaru u organizaciji FK Velež u sklopu obilježavanja Dana oslobođenja Mostara.

Utakmica između Veleža i zagrebačkog Dinama završila je rezultatom 9:2, a utakmicu su obilježili sa po 4 gola Vladimir Skočajić Taramba i Baka Blaž Slišković, dok je jedan i Dragan Okuka. Strijelci za Dinamo bili su Zlatko Kranjčar i Stjepan Deverić. Bio je to jedan od najtežih poraza Dinama u svojoj velikoj historiji. S obzirom na poklapanje datuma i rezultata, nije trebalo puno mostarskoj raji da sklopi uzrečicu: Deveti drugog, devet dva!

Kako to obično bude, ovakve utakmice nose i razne anegdote, koje se i dan danas prepričavaju. Jedna je da se Baka Slišković kladio da sudijom Dušanom Maksimovićem da će pogoditi iz slobodnog udaraca, praktično iz mrtvog ugla. Sudija je prokomentarisao da nema teorije, a naravno, Baka ga je razuvjerio, lopta je završila u mreži Dinama. Nakon utakmice, Maksimović je sačekao Baku i ispoštovao okladu.

Druga anegdota kaže da su se igrači Dinama nakon utakmice pravdali za blamažu pred igračima Veleža: „Ma, danas smo bili mamurni, sinoć smo malo zaružili, pa…“, govorili  su Modri, na šta im je Baka Slišković odgovorio: „A što mislite gdje smo mi bili?

Za Rođene su tada igrali: Marić, Ćutuk, Dž. Hadžiabdić, Vukičević (Jerković), Matijević, Đurasović, Okuka, Ledić (Zovko), Slato, Skočajić (Kalajdžić), Slišković. Trener: Vukašin Višnjevac

DINAMO: Stinčić (Ivković), Hadžić, Tucak, Mustedanagić (Devčić), Kurtela, Bošnjak (Marić), Kranjčar, Bručić, Deverić, Janjanin (Bonić), Mlinarić. Trener: Vlatko Marković

Gledalaca : 16.000

admin
9 Februara, 2021

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *