FK Velež Mostar

Adnan Međedović je bio najbolji fudbaler Veleža minule jeseni. Kada je završena jesenja polusezona, sumirajući sve ono što se postiglo, Miloš Milutinović, šef stručnog štaba Veleža, nije propustio da kaže da je Adnan Međedović bio najbolji igrač “Rođenih”, da je igrao najstandardnije i da je u potpunosti opravdao ukazano povjerenje. I podaci da je Međedović, zajedno s Marićem, odigrao svih sedamnaest utakmica i da je sa sedam postignutih golova, zajedno s Vahidom Halilhodžićem, najbolji strijelac tima, govore da se pod Bijelim brijegom rađa vrstan fudbaler.

Dolazak u Mostar donio je ovom kršnom Crnogorcu veliko razočarenje. Tadašnji trener Veleža Vukašin Višnjevac nije vjerovao u njegove kvalitete i veoma rijetko ga je stavljao u tim. Odigrao je za dvije godine svega 17 utakmica, a samo pet puta nastupao je cijelu utakmicu. U dubini njegove duše tinjala je tuga i potištenost zbog takvog odnosa trenera prema njemu. I kada je pomišljao da prestane sa igranjem, prošlog ljeta na kormilo Veleža došao je Miloš Milutinović, koji pruža šansu Adnanu. Iz utakmice u utakmicu Međedović je igrao sve bolje, a od siline njegovih udaraca bridili su dlanovi mnogih golmana.

  • Od svih do sada postignutih golova, najdraži mi je onaj protiv Olimpije, kada sam Budimčevića savladao sa preko 20 metara. Tim golom, i uopšte igrom, dokazao sam da je bivši trener Višnjevac imao pogrešno mišljenje o meni. Taj gol drag mi je i zbog trenera Milutinovića, koji mi je vratio izgubljeno povjerenje, priča Međedović.

Kada sa Milutinovićem razgovarate o Adnanu, on će vam odmah reći da jugoslovenski fudbal, još od vremena Bore Kostića, nije imao igrača s jačim šutom.

  • Ako ovako nastavi, a ja duboko vjerujem u njega, i ako još više usavrši svoju igru, nadam se da će Međedović dospjeti i do reprezentacije, kaže Milutinović.

Adnan Međedović priznaje da treba još raditi kako bi otklonio neke nedostatke u igri.

  • Nedostaje mi veća brzina i veća sloboda u igri. Iako sam izraziti ljevak, morao bih češće koristiti i desnu nogu. Vjerujem da ću sve ove slabosti, uz pomoć trenera, otkloniti.

I pored toga što je maksimalno vezan za fudbal, Adnan je odličan student treće godine Pravnog fakulteta. Ispite daje redovno i vjeruje da će na vrijeme dobiti diplomu. Ponekad ode u neki od kafića. Nađe vremena i za djevojku. Ne pije i ne puši. Jednom riječju, sportista “od glave do pete”.

  • Mislim da nije pretjerano ako kažem da ćemo se sigurno plasirati u Kup UEFA, naravno ako budemo kompletni. Drago mi je što je u klubu ostao Halilhodžić i što je Slišković sanirao povredu. Imamo i velike šanse u Kupu Jugoslavije, jer smo za protivnika u četvrtfinalu dobili Bregalnicu iz Štipa. Realno, imamo šansi da se plasiramo i u finale, smjelo tvrdi novi ljubimac mostarskih navijača.

Naravno, kao i svakom sportisti, tako je i Međedoviću veliki san da obuče dres sa državnim grbom.

Adnanu Međedoviću ugovor s Veležom ističe 1983. godine. Ne razmišlja o odlasku iz Mostara i kaže da bi bio nasretniji kada bi Velež osvojio šampionsku titulu.

IZVOR: Novine FK Velež; Autor: Fazlija Hebibović; Izdanje: br. 10, 1981. godina


Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na: media@fkvelez.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *