FK Velež Mostar

U posljednjih nekoliko godina Rođeni se nalaze u uskom krugu najuspješnijih mostarskih izvoznika

Poput “rakove djece” razmilili su se po Evropi. S proizvođačkom deklaracijom “Bijeli Brijeg”, koja sve više predstavlja garanciju kvaliteta, mnogi veležovci našli su pečalbarski hljeb s deviznim predznakom. Od Orijenta, preko Alpa, do Španije, Mostarci uspješno izvršavaju zadatak razgaljenja fudbalskog svijeta, koji svugdje isto drži palčeve svojim ljubimcima.

Policija uz Gudelja

Protekle jeseni na rejting listi Veležovih stranaca najbolje je kotirao – Vladimir Gudelj. Nekadašnji Bajevićev džoker, a kasnije uzdanica Marića i Halilhodžića, osvojio je naprečac simpatije navijača Selte. Na četiri prve utakmice drugoligaša iz Viga, Vanja je postigao čak sedam golova.

  • Španski novinari prozvali su me “Mister dva gola”. To mi je svakako godilo. Zbilja nisam mogao vjerovati da ću tako strelovito krenuti u novom klubu, u kojem je nosilac odbrane Goca Jurić. Ali, lopta me slušala, za protivničke igrače bio sam nepoznat, pa otuda dobar bilans na listi strijelaca. Znao sam da će kasnije ići teže – referiše Gudelj.

Dobar strijelac se nadaleko čuje. Gudelja su prozvali “Artiljerac iz Viga”. Treneri ligaških suparnika sun a njega počeli obraćati posebnu pažnju.

  • Stalno sam na oku čuvara – nastavlja Gudelj – Treneri protivnika uvijek mi daju “policajca”. Nije da se hvalim, ali ako me samo jedan igrač drži pod prismotrom, to nije strašno. Izvučem se nekako i dam gol. Ali kad su dvojica, onda je to već teže.

Dosadašnji Gudeljov bilans je 14 golova. Zanimljivo je da ga u stopu prati Goran Milojević, bivši igrač Zvezde i Partizana, koji sada nosi dres Meride.

Tošak ljut na Kodru

Nakon niza “povuci-potegni” poteza, a tako je kad te “zagrli” više menadžera, Meho Kodro je, nakon osmog ligaškog kola našeg šampionata, “odlepršao” u Španiju. Mostarski “džambo” je aterirao na obalu Atlantika, u mondenski grad San Sebastian.

  • Prijem na koji sam naišao u Real Sosijedadu je pravazišao sva moja očekivanja – podvlači ubojiti strijelac – Od prvog dana igrači, i posebno trener Džon Tošak, koji je jaran s Čorbom Hadžiabdićem, sjajno su me primili. Obaveze su velike, Kad sam došao, klub je tavorio pri dnu tabele. Sad je puno bolje plasiran.

Već na prvoj utakmici (Kasteljon), Kodru je zadesila zla kob. Pri kraju prvog poluvremena se ozbiljno povrijedio.

  • Prokleo sam tada sudbinu. Stvarno, da kucnem u drvo, valjda se neće ponoviti, dotad nisam znao šta znači biti povrijeđen. Ipak, zahvaljujući kolegama iz ekipe i direkciji kluba, koji su me pazili i mazili, uspio sam da se oporavim za relativno kratko vrijeme.

Na madridskom stadionu “Santjago Bernabe” Kodro je ostvario ono što je san mnogih dječaka. Dao je gol slavnom Realu.

  • Nije to bila neka moja posebna majstorija. Bio je slobodan udarac, ciljao sam donji lijevi ugao gola Reala I pogodio. Da smo bolje prošli (1:4), više bih se radovao. A ovako, bilo pa prošlo.

Na gostovanju u Burgosu, gdje igraju Peđa Jurić i Barbarić, “Topdžija s Gubavice” je opet bio u centru pažnje.

  • Oduzeo sam loptu domaćinu, krenuo prema golu, ali na nekih dvadesetak metara od gola oborio me štoper Burgosa. Opalio sam unutrašnji efe po lopti, tako da je golman nije uspio stići. Na španskoj televiziji su tokom večeri nekoliko puta ponavljali taj gol.

I pored toga što njegovom timu sve češće donosi bodove, trener Real Sosijedada je ljut na Kodru:

  • Mora biti sebičniji! Nema Kodro šta da drugima namješta golove! On je rođeni strijelac!

Vule zasjenio Pfafa

Kad je došao u Trabzon, azijski dio Turske, Vukašin Petranović se susreo s velikim problemom. Bivši belgijski reprezentativac Žan-Mari Pfaf je u dresu “plavo-ljubičastih” ostavio tako dobar dojam da se u samouvjerenom Vuletu javila bojazan.

  • U početku, Pfaf mi je stalno “visio o vratu” – iskreno kaže Petranović – A kad si zaokupljen drugim pitanjima, onda objektivno ne možeš da pružiš onoliko koliko vrijediš. Stalno sam mislio samo o tome šta će biti ako pogriješim, i zato sam, priznajem, i pravio greške.

Trener Urban imao je ogromno povjerenje u Petranovića. I bivša Veležova “jedinica” počela je da brani za peticu. Ubrzo je postao ljubimac navijača, natjerao ih je da zaborave legendarnog Pfafa.

  • Sad se mnogo lakše diše. Gazda kluba namjerava da nastavimo saradnju. Ali vidjet ćemo. Ponuda ima i razmišljam, mada mi se ne ide iz ovog lijepog grada. Želio bih napomenuti da Turci ne žale pare za fudbal, ali svaki dolar se mora vratiti. Ko ovdje dođe na rekreaciju, brzo se vraća. Fudbal ovdje nije tufahija, kako mnogi misle.

Petranović je prošle jeseni u Evropi dogurao najdalje od svih Veležovih pečalbara. Iz Kupa EUFA su izbacili HAŠK Građanski i Lion, ali je BK Kopenhagen podigao “stop”.

(B. Parović, “Faul”, nulti broj, 1991.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *