FK Velež Mostar

Počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj, Ahmet Kemal Baysak, preminuo je 07.01.2021. godine u 88. godini u turskom gradu Izmiru. Bio je veliki prijatelj Mostara i naše domovine, Bosne i Hercegovine. Veliku podršku pružio je i našem klubu kada je bilo najpotrebnije, a to je nakon završetka rata. Učestvovao je u organizaciji odlaska FK Velež u Izmir 1997. godine, zajedno sa našim Ćećom (Nenad Bijedić).

Baysak je jedan od najzaslužnijih ljudi za razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, a posebno u jačanju ekonomskih veza i privredne saradnje dvije zemlje. Pomagao je bh. privrednicima da se predstave na Sajmu privrede u Izmiru, a turske je privrednike dovodio u Bosnu i Hercegovinu.

Ahmet Kemal Baysak je često naglašavao da mu je bila čast što je počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj. Posao počasnog konzula Baysak je obavljao više nego uspješno, dušom i srcem. Baysak je putovao je po svijetu i često bio među predstavnicima bh. dijaspore i veoma sadržajno surađivao sa Svjetskim savezom dijaspore, šireći ideje održanja Bosne i Hercegovine i pružanja pomoći BiH od strane dijaspore, radi njenog daljeg razvoja.

Bio je počasni građanin Sarajeva, Goražda, Bihaća te Zeničko-dobojskog kantona, a u periodu od 1994.-1999. godine bio je načelnik izmirske opštine Karšijaka. Vijeće ministara BiH imenovalo ga je u septembru 2002. godine za Počasnog konzula BiH u Republici Turskoj, sa sjedištem u Izmiru, za trinaest provincija koje se protežu od Čanakkalea i moreuza Dardaneli na sjeverozapadu do Antalije na jugu.

Baysak je rođen 31. marta 1933. godine u Izmiru, općina Karšijaka (Karşıyaka), ali je sa očeve strane potomak porodice Grebo iz Ljubinja, a sa majkine porodice Resulović iz Trebinja. Njegovi su potomci odselili u Tursku 1878. godine. Jedan je od utemeljivača porodične grupacije TERBAY i dugogodišnji predsjednik Uprave tog koncerna.

Ovim putem porodici Baysak izražavamo iskreno saučešće.

admin
23 Januara, 2021

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *