FK Velež Mostar

Povodom sve učestalijih špekulacija u medijima kako su neki klubovi za, a neko protiv nastavka prvenstva, želimo istaći da FK Velež želi jasno i bez suzdržavanja obavijestiti svoje poslovne partnere, navijače i širu sportsku javnot da smo mi za nastavak uz propisane mjere zaštite.

Želim naglasiti da mi imamo više razloga za nastavak takmičenja. Prvi je onaj sportski, odnosno da želimo da se na terenu dobije konačna tabela i poredak klubova. To je jednostavno temelj svakog sporta. Drugi razlog jeste činjenica da samo uz nastavak takmičenja možemo računati na daljnju saradnju sa poslovnim partnerima i sponzorima. Niko, a pogotovo u vrijeme globalne krize, neće izdavati novac za reklamiranje gdje se administrativnim odlukama ne može prezentirati niti implementirati ugovor o saradnji. Sljedeći razlog jeste prodaja ulaznica koja u našem budžetu igra bitnu ulogu. Poznato je da naš klub ima veliku armiju navijača i samo mi još u vrijeme kada smo igrali Prvu ligu FBiH smo imali razrađen sistem prodaje virtualnih ulaznica za naše navijače koji iz raznih razloga nisu mogli prisustvovati utakmicama. Dakle, opet bismo bili na gubitku u slučaju prekida takmičenja. Bez utamica nemamo ni virtualnih ulaznica, jer navijači samo čekaju ‘na enteru’ kada će kliknuti za donaciju, a mi nismo željeli to, nego to radimo kada krene liga. To može i FK Željezničar, odnosno dva-tri kluba u ligi. Apsurdno je da neko onda izjavi kako smo mi suzdržani po pitanju nastavka lige.

FK Velež sa svojim igračima ima mahom dugoročne ugovore gdje smo predvidjeli mogućnost da neki od tih mladića naprave dobre inostrane transfere gdje bi po logici stvari profitirao klub, a kako nekoga prodati ako se ne igra liga? Kod nas samo dvojici igrača ističu ugovori, ostalo su sve duži ugovori.

Za kraj, možda i najvažniji razlog, a zove se položaj na tabeli. Isti nam daje dosta veliku nadu da bismo u narednih 11 kola uspjeli stići bodovnu razliku za ekipama koje su trenutno bolje plasirane. Priznat će te da četiri ili šest bodova, koliko u ovom momentu nama nedostaje,  nije nenadoknadiva razlika. Iako u ovom trenutku razumijem par klubova koji se bore za golu egzistenciju i nemam ništa protiv toga da zagovaraju prestanak takmičenja kako bi ostali na pozicijama kojem im odgovaraju, da li u borbi za prvaka, borbi za Evropu ili u borbi za opstanak, to nije razlog da neko kaže da smo mi suzdržani.

Neko je očigldno sjedio u backstageu i pratio video konferenciju. Kada sam u jednom momentu vidio da su klubovi koji žele igrati nemoćni i da je 90 posto onih koji ne žele igrati, tada sam rekao da se liga treba odmah prekinuti. Liga se može završiti samo po modelu koji je ponudio FK Željezničar. Kada su rekli da liga ne može krenuti 01.07., a završiti do 02.08, onda sam rekao ‘prekidajte je odmah, nemojte da čekamo 01.07., pa da nam to kao neko kaže’. Tada jesam za prekid. Nemoćan ne znači suzdržan. Sudržan nisam, te nemam problem sa klubovima koji nisu za nastavak, ali neka se javno izjasne i da prekinemo ovu agoniju. Mi i NK Široki Brijeg smo najglasniji od početka za nastavak i ostat ćemo do kraja. Ni Sloboda nije suzdržana kako su pojedini objavili. Predsjednik Slobode i na prvom i na drugom sastanku je imao konkretne mjere, bio je za to da se sezona do kraja skrati. Čovjek najviše priča na sastancima, a neko izjavi da je suzdržan. Neko je pratio konferenciju i nije me dobro razumio. Tražio sam kada sam vidio da sam nemoćan da se odmah prekine, jer trebamo znati i kada će krenuti nova sezona, kako planirati treninge i sve ostalo. Čovjek sam iz sporta, znam kako to ide. Molim medije da ne puštaju neprovjerene vijesti”, dodao je direktor FK Velež Džemil Šoše na kraju razgovora za SportSport.ba.

#musvdg

admin
10 Maja, 2020

1 comments on “Džemil Šoše: Nemoćan ne znači suzdržan, FK Velež je za nastavak sezone uz propisane mjere zaštite

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *