FK Velež Mostar

Na današnji dan, 01. aprila 1981. godine registrovana je prva i najstarija navijačka grupa u Bosni i Hercegovini. Veležovi najvjerniji pratioci, Crveni Đavoli, pripadnici Veležove “religije”, sljedbenici Ideala, poštovaoci Tradicije, stameni i neustrašivi, zauvijek naš dvanaesti igrač – oni koji PRESTATI NEĆE NIKADA da vole i čuvaju našeg stogodišnjeg Starca, oni koji su uz Njega i u dobru i u zlu, oni zbog kojih pjesma o Veležu nikad prestat’ neće – RED ARMY!

“Jednog dana iznenada, zaljubih se u tebe.
Srce mi je zaigralo, ne pitaj zašto.
Vremena se mijenjaju, al’ ti si još uvijek tu.
I danas ću, kao i jučer, da branim svoj klub.”

Upravo na ovaj dan, prije 43 godine, Velež je na svome terenu igrao polufinale Kupa maršala Tita protiv Budućnosti i na kraju slavio prolaz u finale pobjedom 2:1. Oba gola dao je Vahid Halilhodžić. Tada su se navijači odlučili malo bolje organizovati, kako bi što više RAje putovalo u Beograd na finalnu utakmicu protiv Željezničara. Bilo je to drugo finale Veleža u Kupu, nakon 1958. godine, kada je Crvena zvezda bila bolja rezultatom 4:0.

Prvo ime navijača bilo je Crveni Šejtani. Karavane autobusa, automobila i dva specijalna voza za Beograd dovelo je oko 10.000 Mostaraca na finalnu utakmicu. Na kraju, Velež je slavio rezultatom 3:2, sa dva gola Vahida Halilhodžića, a treći je dodao Okuka. Za Željezničar je oba gola sa penala dao Mehmed Meša Baždarević.

Fudbal se igra zbog navijača, a klub kakav je Velež nosi ozbiljnu socijalnu misiju, ideju slobode i jednakosti, civilizacijsko opredjeljenje antifašizma, progresa, kozmopolitizma, tolerancije, bratstva i zajedništva. Kao i uvijek, vjerno uz svoj Klub, Crvena Armija njegovala je sve ove vrijednosti i u društvu zatrovanom ekstremizmom i isključivošću jedna je od rijetkih navijačkih grupa koja okuplja ljude svih nacionalnih, etničkih, religijskih i bilo kojih drugih identiteta.

Jer, kako glasi jedan od tradicionalnih slogana: ,,Sve nas ista ljubav spaja!”

Nebrojeno puta su Veležovi igrači na krilima Crvene Armije stizali do pobjede, a atmosfera na stadionu Rođeni i prepoznatljivi HUK sa tribina nešto je čime se sa punim pravom možemo ponositi, ali i nešto sa čime se ne može pohvaliti svaki klub.

U 43. godine svoga postojanja, osim fantastične podrške na domaćem terenu, ističu se i historijska gostovanja Red Army-ja na splitskom Poljudu, Slobodi na Tušnju, sarajevskoj Grbavici, Koševu, i one svima drage finalne utakmice Kupa Maršala Tita u Beogradu na stadionu JNA, kao i zeničkom Bilinom Polju u finalima Kupa Bosne i Hercegovine. U svim tim i brojnim drugim utakmicama, naši Rođeni su uvijek imali glasnu i bezrezervnu podršku sa tribina, a naši igrači su znali da je Red Army tu sa njima. Da ih pjesmom nosi do pobjede i da im, kada zatreba, čuva leđa.

Upravni odbor, rukovodstvo, administracija, članovi radne zajednice, zajedno sa našim stručnim štabom i fudbalerima Fudbalskog kluba Velež Mostar upućuju najiskrenije čestitke Veležovim najvatrenijim navijačima povodom 43. rođendana!

Sretan ti 43. rođendan, Armijo!Kopiranje i preuzimanje sadržaja bez prethodne dozvole autora ili navođenja izvora nije dozvoljeno. Kontaktirajte nas na: media@fkvelez.ba

admin
1 Aprila, 2024
Tags: ,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *