Zahvalnica za organizaciju odlaska trenera FK Velež na seminar u Češku

Ekipa trenera FK Velež koju su činili Mustafa Kodro, Alen Pajić i Jasmin Trnovac vatila se sa desetodnevnog studijskog putovanja u Češkoj republici.

Zahvaljujući gosp. Edinu Šoši, uspješnom privredniku koji već dugo živi u Pragu, naši treneri su posjetili Fudbalski savez Češke republike, gdje su se kroz radionicu koja je pripremljena posebno za njih, imali priliku upoznati sa novom razvojnom strategijom i načinom njene realizacije. Radionicu je lično vodio gosp. Michal Prokeš, direktor sportsko-tehničkog sektora Fudbalskog saveza.

U toku boravka u Češkoj, treneri su prisustvovali i dvodnevnom seminaru za trenere koji rade za Fudbalski savez i koji rade na realizaciji nove razvojne strategije. U toku boravka u Češkoj, treneri su posjetili Sport invest, najveću sportsku agenciju u Češkoj republici. Radi se o agenciji koja pod ugovorm ima većinu najpoznatijih čeških fudbalera. Gosp. Viktor Šejbal, šefa skauting službe u agenciji, upoznao je trenere sa načinom odabira najboljih mladih fudbalera, njihovim skautiranjem i organizaciji logističke podrške koju mladim fudbalerima pruža agencija. Također, treneri su posjetili omladinsku školu AC Sparta Prag, zatim fudbalsku akademiju u Olomoucu, kao i Fakultet tjelesnog odgoja u Olomoucu.

češka, treneri

U sklopu programa boravka u Češkoj republici naši treneri su gledali dvije utakmice češke 1.lige, jednu utakmicu druge lige, više prvenstvenih utakmica U15, U17, U19 i U21, te sve kvalifikacione utakmice Evropskog prvenstva U17 (grupa: Češka, Španija, Srbija i Ukrajina), kao i kvalifikacionu utakmicu Evropskog prvenstva U21 između Češke i Hrvatske.

Sve ovo bit će veliko iskustvo našim trenerima, koji će u narednom periodu pokušati naučeno primjeniti u svom radu sa selekcijama FK Velež. U razgovoru sa njima, nisu krili svoje zadovoljstvo viđenim, kao i zahvalnost organizatoru putovanja, gosp. Edinu Šoši :

„ Bilo je ovo veoma ugodno i poučno putovanje i boravak u Češkoj. Gostoprimstvo je bilo na visokom nivou, i veliko hvala gosp. Edi Šoši koji nam je omogućio ovu priliku da steknemo novo znanje, iskustvo i prijatelje. Sve što smo imali priliku vidjeti, čuti i naučiti pokušat ćemo primjeniti u našem radu sa djecom. Ono što je posebno bilo upečatljivo je to da je veoma važan segment proces i posvećenost procesu od ljudi u Češkoj, koji funkcionišu kao jedan tim i teže zajedničkom cilju i uspjehu”, rekao je Alen Pajić, trener juniora.

Ovom prilikom, iskreno se zahvaljujemo gosp. Edinu Šoši, velikom prijatelju Veleža, koji je organizirao ovo putovanje i snosio troškove edukacije i boravka u Češkoj, te na taj način pomogao i podržao rad Kluba.

Mostar u srcu, Velež do groba !

češka, zajednička