Sretan rođendan Vahide !

Vahid Halilhodžić rođen je 15.10.1952.godine u Jablanici. Svoje prve fudbalske korake pravi u Turbini, ali vrlo brzo prelazi u Omladinsku školu FK Velež, 1968.godine.

Nakon jedne sezone u Neretvi, Veležov dres je nosio sve do 1981.godine, kada nakon osvajanja Kupa Maršala Tita odlazi u Nantes. Za Velež je odigrao 208 utakmica, a u listu strijelaca se upisao 103 puta.

U Nantesu se zadržao pet sezona, odigravši 163 utakmice, u kojima je postigao 92 gola, i sa kojim je bio prvak Francuske 1983.godine. Dva puta je bio zlatna kopačka francuskog prvenstva ( 1983. i 1985.godine ). Nakon toga, prelazi u PSG gdje se zadržao jednu sezonu, u kojoj je u 18 nastupa postigao 8 golova.

Za reprezentaciju SFR Jugoslavije odigrao je „samo“ 15 utakmica, postigavši 8 golova. Nakon završetka karijere jedan kraći period bio je sportski direktor Veleža, pred sami rat kojeg je dočekao u Mostaru. Nakon dosta problema skrasio se u Francuskoj u kojoj počinje graditi trenerski zanat.

Nakon uspjeha sa Casablancom, sa kojom je osvojio Afričku Ligu prvaka, preuzima Lille kojeg dovodi u sami vrh francuskog fudbala. Nakon toga, vodio je još Rennes, PSG, Trabzonspor, Dinamo Zagreb, a bio je selektor Obale Slonovače, Alžira, a trenutno je selektor Japana, kojeg je odveo na Svjetsko prvenstvo u Rusiju 2018. godine.

Našem Vahi želimo sve najbolje, kako u privatnom, tako i sportskom životu.

Vahideee…