Sretan rođendan Vaha !

Vahid Halilhodžić rođen je 15.10.1952.godine u Jablanici. Svoje prve fudbalske korake pravi u Turbini, ali vrlo brzo prelazi u Omladinsku školu FK Velež, 1968.godine.

Nakon jedne sezone u Neretvi, Veležov dres je nosio sve do 1981.godine, kada nakon osvajanja Kupa Maršala Tita odlazi u Nantes. Za Velež je odigrao 208 službenih utakmica, a u listu strijelaca se upisao 103 puta.

U Nantesu se zadržao pet sezona, odigravši 163 utakmice, u kojima je postigao 92 gola, i sa kojim je bio prvak Francuske 1983.godine. Dva puta je bio najbolji strijelac francuskog prvenstva ( 1983. i 1985.godine ), a u sezoni 1984/85 osvajač bronzane kopačke. Nakon toga, prelazi u PSG, gdje se zadržao jednu sezonu, u kojoj je u 18 nastupa postigao 8 golova.

Za reprezentaciju SFR Jugoslavije odigrao je „samo“ 15 utakmica, postigavši 8 golova.

Nakon završetka igračke karijere vraća se u Mostar i u svoj Velež, gdje je dočekao početak rata. Tada odlazi u  Francusku gdje počinje graditi, tj. gdje je nastavio trenerski zanat.

Nakon uspjeha sa Casablancom, sa kojom je osvojio Afričku Ligu prvaka, preuzima Lille kojeg dovodi u sami vrh francuskog fudbala. Nakon toga, vodio je još Rennes, PSG, Trabzonspor, Dinamo Zagreb, a bio je selektor Obale Slonovače, Alžira i Japana.

Od 02.10.2018. godine preuzima ekipu Nantesa, koja se nalazi u teškoj poziciji na tabeli (19. mjesto), ali ne sumnjamo da će Vahid na kraju izvući ekipu iz opasne zone.

Našem Vahi želimo sve najbolje, kako u privatnom tako i u sportskom životu.

VAHIDEEEE, VAHIDEEE…..