Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine

25.11.2019.

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) održano je 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na tom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Zaključak ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Na zasjedanju ZAVNOBIH-a prisustvovalo je 247 vijećnika svih bh. naroda, od toga 173 sa pravom glasa.

Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, FK Velež Mostar upućuje svim građankama i građanima BiH najiskrenije čestitke.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH, dogovorena je prijateljska utakmica između kombinovanog sastava FK Velež i FK Iskra Stolac, koja će ugostiti Rođene u utorak 26.11. 2019. godine. Početak utakmice zakazan je u 14h.

JEDNA SI JEDINA!