Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine !

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a ( Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine ) održano je 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na tom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Zaključak ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Na zasjedanju ZAVNOBIH-a prisustvovalo je 247 vijećnika ZAVNOBIH-a svih bh. naroda, od toga 173 sa pravom glasa.

Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, FK Velež Mostar upućuje svim građankama i građanima BiH najiskrenije čestitke.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH, u Stocu je odigrana prijateljska utakmica između FK Iskra i FK Velež. Na kraju, Rođeni su bili bolji rezultatom 3:1. Za domaćina je pogodio Pehlić, koji se ovom prilikom i zvanično oprostio od igračke karijere, a za Rođene su pogađali Mujezinović, Fajić i Behram.

JEDNA SI JEDINA !