FK Velež Mostar

Na današnji dan, 28.02.1998. godine, napustio nas je veliki Zejnil Zeko Selimotić. Legendarni igrač Rođenih, a nakon igračke karijere trener i rukovodilac Omladinske škole Veleža.

Za Velež je odigrao preko 270 službenih utakmica, a kapitensku traku Rođenih nosio je 62 puta. U sezonama 1962/63 i 1963/64 bio je najbolji strijelac Kluba.

Zajedno sa Haldunom Leom Hrvićem, 1974. godine, vodi omladinsku selekciju Veleža do pobjede na Kvarnerskom turniru u Rijeci, koji je bio jedan od najboljih omladinskih turnira. Velež je jedina ekipa iz Bosne i Hercegovine koja je osvojila taj turnir. Do pobjede padali su velikani kao što su Hajduk, Bayern i Dinamo Zagreb. Sa klupe su mladiće predvodili Leo Hrvić i Zeko Selimotić, a igrali su: Denjo, Matijević, Mulahasanović, Đurasović, J. Ništović, M. Primorac, Bolfek, Z. Mrgan, B. Primorac, Okuka, Jakirović i Hadžić.

Zajedno sa Leo Hrvićem i Salemom Halilhodžićem jedan je od najzaslužnijih za stvaranje jedne od najboljih škola fudbala u Jugoslaviji. Bila je to fabrika igrača koji su sa ponosom nosili dres Veleža i učinili ga jednim od najboljih klubova, sa velikim brojem simpatizera. Trebalo bi puno prostora da se nabroje svi sjajni igrači iz generacije 70-tih i 80-tih godina.

Nakon rata, učestvuje u radu FK Velež kao trener prvog tima, a bio je i trener juniorske selekcije BiH. Član prve Skupštine NSBiH, koja se održala u Mostaru 16.09.1995. godine, na kojoj je donesena odluka o stvaranju prvenstva BiH, koje je krenulo 21.10. iste godine.

Tvoji Rođeni!

#musvdg


admin
28 Februara, 2021

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *