Sjećanje na Kemala Šestića

Danas, 14.01.2018. godine, navršilo se devet godina kako nas je napustio Kemal Šestić, veliki igrač i čovjek koji je živio za Velež.

Kemal Šestić ( na slici stoji prvi s lijeve strane ) rođen je 1939. godine u Mostaru. Ponikao u Omladinskoj školi Veleža, do prvog tima  stiže 1958. godine. U to vrijeme dres Veleža su nosili Rebac, Mujić, Barbarić, Selimotić, Prajo, Slišković, Džidić, Repar, Zelenika… U prvoj sezoni je upisao jedan nastup, a u sezoni 1961/62 odigrao je deset utakmica nakon čega je izborio status prvotimca.

U dva navrata Šestić bio je najbolji strijelac kluba, u sezonama 1964/65, odnosno 1965/66.
U sezoni 1964/65 Šestić je bio prvi strijelac sa sedam golova u 37 utakmica, dok je naredne zabio 15 golova u 48 odigranih utakmica.

Stariji ljubitelji fudbala u Mostaru se sjećaju Šestićevih odlučujućih golova protiv zagrebačkog Dinama 15. svibnja 1966., odnosno protiv Hajduka 14 dana kasnije. Svoju veliku utakmicu u dresu Veleža Šestić je odigrao 19. lipnja 1966. godine, kada je na Marakani tri puta savladao golmana Zvezde, Krivokuću. Velež je tada upisao jednu od najvećih pobjeda, bilo je čak 6:2.

Tada je Šestić bio član ekipe u kojoj su igrali Primorac, Selimotić, Glavović, Mujić, Bajević, Kordić. Igračku karijeru je Šestić završio u društvu Marića, Ristića, Pecelja, Topića, Kvesića, Salema Halilhodžića, Vladića, Bajevića.

Ukupno je u dresu Veleža Šestić odigrao 236 prvenstvenih utakmica, te je ukupno postigao 43 gola. Simpatizeri i navijači Veleža pamte ga kao igrača topovskog šuta, za kojeg nije bilo izgubljene lopte. Majstorski je izvodio i slobodne udarce. Igrač koji je svoju cijelu igračku karijeru proveo u voljenom Veležu.

Pored igračke karijere Šestić je u dva navrata bio i direktor Veleža. Nakon završetka karijere, zajedno sa velikim Maestrom ( Sulejman Rebac ) učestvuje u stvaranju velikog Veleža 70-tih godina. Nakon rata, Velež preuzima kada je bio u teškoj poziciji, kao drugoligaša.

Velež je vrlo brzo nakon njegovog dolaska Klub stabilizovan, i cilj je bio povratak u Premijer ligu, što se na kraju i uspjelo u sezoni 2005/06, nakon tri godine provedene u nižem rangu.

Kemal Šestić preminuo je u 71. godini života.