Sjećanje na Dadu kapitena

08.07.2018.

Danas se navršilo tri godine kako nas je napustio Vladimir Dada Matijević, nekadašnji igrač, kapiten i legenda Veleža, u kojem je proveo cijelu svoju karijeru.

Za Velež je nastupao od 1975. godine, pa sve do 1987. godine kada završava karijeru. Odigrao je preko 300 utakmica, i postigao 29 golova, a kapitensku traku nosio je 50 puta. Osvajač je dva Kupa Maršala Tita, a uz Skočajića Tarambu jedini je koji je igrao u obje finalne utakmice. 

DADA MATIJEVIĆ

Bez Dade se nije mogla zamisliti odbrana Veleža u periodu kasnih sedamdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. U prvom finalu 1981. godine na beogradskoj Marakani protiv Željezničara (3:2) uz Matijevića igrali  su još Marić, Kalajdžić, Mičić, Vukoja, Ledić, Đurasović, Okuka, Slišković, Halilhodžić, Međedović, Skočajić i Mulahasanović, a sve pod vodstvom trenera Miloša Milutinovića.

Pet godina kasnije kao kapiten Dada je predvodio “Rođene“ u još jednom velikom finalu, ovaj put protiv Dinama iz Zagreba na tadašnjem stadionu JNA u Beogradu, kada je Velež slavio 3:1. Pored Matijevića, u ekipi su bili još Petranović, Prskalo, G. Jurić, Bijedić, Šišić, Kajtaz, Skočajić, P. Jurić, Karabeg, Gudelj, Tuce. Strateg je bio Duško Bajević.

Za sva vremena će ostati slika u kojoj sudija Čolić pokazuje crveni karton Matijeviću zbog igranja rukom u samoj završnici, a Dada kapitensku traku prepušta upravo Skočajiću. Ipak, desetak minuta kasnije, Dada je kao kapiten Veleža prvi podigao veliki pehar. 

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je tri utakmice.

Vladimir Matijević je preminuo u svojoj 58. godini, nakon teške bolesti.

DADA MATIJEVIĆ2