Na današnji dan…

Na današnji dan, 25.07.1953. godine, rođen je Džemal Hadžiabdić, za raju Čorba.

Kao i mnogi u to vrijeme, nakon što su ga treneri Veleža primjetili na turniru mahala odlazi u Veležovu školu, u kojoj je prošao sve selekcije.

Za Rođene je debitovao 1971. godine u Mostaru protiv banjalučkog Borca, a crveni dres je nosio sve do 1980. godine. Odigrao je 217 službenih utakmica u Prvoj ligi, od toga 22 puta na teren je istrčao kao kapiten.

U sezoni 1976. od magazina Politika Ekspres izabran je za najboljeg igrača Jugoslavije. Igrao je na poziciji lijevog beka, pa je imao i nadimak „crvena trojka“, a zbog načina igre bio je preteča modernog beka. Član je čuvene BMV generacije koju je predvodio Maestro, Sulejman Rebac.

1980. godine odlazi u Swansea, gdje se zadržao tri sezone i gdje je odigrao 89 utakmica, postigavši jedan gol. Za reprezentaciju Jugoslavije skupio je 20 nastupa, u periodu od 1974. do 1978. godine. I danas ga mnogi smatraju za najboljeg lijevog beka koji je zaigrao za Swansea.

Nakon završetka igračke karijere odlučio se za trenerski poziv, a prvi trenerski koraci su bili u omladinskoj školi Veleža. Zbog ratnih sukoba u Mostaru odlazi u Katar, gdje od 1992. godine radi kao trener, a tokom svoje trenerske karijere promjenio je mnoge ekipe. Najznačajniji angažman bio je kao selektor reprezentacije Katara, u periodu od 1997. do 2001. godine.

Hadžiabdić je trenutno član NO FK Velež Mostar.

Našem Čorbi želimo puno zdravlja, sreće i da zajedno slavimo nove pobjede naših Rođenih.

Sretno Čorba !