Na današnji dan…

15.05.2019.

Na današnji dan, 1952. godine, u Jablanici je rođen Vahid Halilhodžić. Iako se na nekim mjestima kao datum rođenja navodi 15.10., ipak se današnji datum vodi kao datum rođenja našeg Vahida.

Svoje prve fudbalske korake pravi u Turbini, ali vrlo brzo prelazi u Omladinsku školu FK Velež, 1968.godine. Nakon jedne sezone u Neretvi, vraća se u Velež, čiji dres nosi sve do 1981.godine, kada nakon osvajanja Kupa Maršala Tita odlazi u Nantes. Za Velež je odigrao 208 utakmica, a u listu strijelaca se upisao 103 puta.

U Nantesu se zadržao pet sezona, odigravši 163 utakmice, u kojima je postigao 92 gola, i sa kojim je bio prvak Francuske 1983.godine. Dva puta je bio zlatna kopačka francuskog prvenstva ( 1983. i 1985.godine ). Nakon toga, prelazi u PSG gdje se zadržao jednu sezonu, u kojoj je u 18 nastupa postigao 8 golova.

Za reprezentaciju SFR Jugoslavije odigrao je „samo“ 15 utakmica, postigavši 8 golova. Nakon završetka karijere jedan kraći period bio je sportski direktor Veleža, pred sami rat kojeg je dočekao u Mostaru. Nakon dosta problema skrasio se u Francuskoj u kojoj počinje graditi trenerski zanat.

Nakon uspjeha sa Casablancom, sa kojom je osvojio Afričku Ligu prvaka, preuzima Lille kojeg dovodi u sami vrh francuskog fudbala. Nakon toga, vodio je još Rennes, PSG, Trabzonspor, Dinamo Zagreb, a bio je selektor Obale Slonovače, Alžira, Japana, kojeg je odveo na Svjetsko prvenstvo u Rusiju 2018. godine.

Trenutno je trener Nantesa, kojeg je preuzeo u teškoj situaciji 02.10.2018. godine, ali kojeg je uspješno spasio od ispadanja, te sada mirno dočekuje finiš sezone.

Našem Vahi želimo sve najbolje, kako u privatnom, tako i sportskom životu.

Vahideee…