Na današnji dan…

Na današnji dan, 16.04.1948. godine u Mostaru, rođen je Enver Marić, proslavljeni golman i legenda našeg Kluba. Jedan od najboljih golmana, kako u bivšoj Jugoslaviji tako i na svijetu.

Iako u mnogim papirima piše da je datum rođenja 23/24.04.1948. godine, sam Enver Marić je potvrdio da to nije tačan datum i da ne zna kako je do toga došlo, ali da nije pokušavao to ispraviti:

“Nije mi 24. aprila rođendan, iako tako piše u mojoj biografiji na internetu, to nije istina. Rođen sam 16. aprila, a u Njemačkoj me vode 23., dok je u BiH to 24. april, ali nijedan od ta dva datuma nije tačan. Ne znam kako je došlo do toga i nikad se nisam trudio da ispravim grešku, bitno je da ja znam kad sam rođen. Neko je, vjerovatno, greškom dao pogrešan datum, a moglo se desiti i to da sam ja nekad govorio o rođendanu u stranim medijima pa me nisu dobro razumjeli, ko će to znati”, rekao je naš Mara.

Svoje prve fudbalske korake pravi u Veležu, u kojem počinje trenirati od svoje 12. godine. Za prvi tim debituje u sezoni 1967/68, tačnije 19.06.1968. godine na utakmici Velež – Partizan 1:0.
Za Rođene je branio sve do 1976.godine, kada odlazi u Schalke 04. Kao i svaki mostarac u to vrijeme, nije mogao puno bez Mostara i raje, pa se vratio u Velež 1978.godine, i brani sve do 1985. godine kada završava krijeru.

Za Rođene je odigrao preko 600 utakmica, od kojih 441 službenu utakmicu u okviru Prve lige Jugoslavije. Kao kapiten, 204 puta predvodio je Rođene na terenu.
Član je fenomenalne generacije Veleža koju je trenirao veliki Maestro, Sulejman Rebac, i nadaleko poznatog Veležovog “BMW-a” – ( Bajević, Marić, Vladić). Radi fenomenalnih odbrana dobio je nadimak „Panter sa Neretve“, kao i „Leteći Mostarac“

MARA 2

Ostvario je seriju od 131 utakmice uzastopno na golu Veleža. Prekinuta je drugim žutim kartonom. Za najboljeg igrača Jugoslavije proglašen je 1973. godine.

Sa Veležom je osvojio Kup Maršala Tita 1981.godine, a 1986.godine bio je sportski direktor kluba, kada se drugi put osvojio Kup.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 32 utakmice, a tri puta bio je član reprezentacije Svijeta. Branio je na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 1974.godine.

Za mnoge navijače Veleža u sjećanju je ostala utakmica koja se igrala 09.05.1973.godine, kada je Jugoslavija pobjedila Njemačku sa 1:0. Enver Marić je tada obranio penal Gerdu Mulleru, koji je bio najbolji strijelac u to vrijeme. A gol pobjede zabio je Duško Bajević. Također, u sjećanju je ostao i primljeni gol od svoga kolege, Dragana Pantelića (Radnički iz Niša).

Našem Mari želimo puno zdravlja i sreće.

#MUSVDG