Na današnji dan…

Na današnji dan, 11.02.1964. godine, u Mostaru je rođen Semir Tuce, jedan od najboljih igrača koji je nosio crveni dres Veleža.

Nakon što je primjećen na mostarskim mahalama, počinje trenirati u Veležu. Njegov talenat odmah su zapazili treneri Haldun Leo Hrvić i Omer Oručević, te je pod njihovim nadzorom rastao i prolazio sve omladinske selekcije Veleža.

Bio je 24. mart 1982. godine kada je na stadionu Pod Bijelim brijegom, u utakmici protiv Osijeka, debitovao za prvi tim. Vukoje je izlazio u 73. minuti, a Semir je ulazio u igru.

Prva prava stranica Tucine fudbalske priče bilježi se u maju iste godine. Na juniorskom turniru u francuskom gradiću Romenvilu, Velež osvaja turnir. Semir Tuce bio je prvi strijelac tog turnira.    U ovom period Semir Tuce nastupa za mladu i Olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije.

22.05.1983. godine postiže prvi prvoligaški gol u dresu Veleža i to pod Bijelim Brijegom protiv Željezničara. Kapitensku traku Tuce je nosio 51 put, od 187 službenih nastupa koliko je imao u crvenom dresu, a postigao je 54 gola. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je samo sedam utakmica, u kojima se dva puta upisao u listu strijelaca.

Koliko je volio Velež i Mostar govori podatak da je odbio veliku Crvenu zvezdu i Dragana Džajića, koji je lično došao po njega kada je pravio budućeg prvaka Evrope. Semir je odbio ponudu rekavši: „Šta će mi raja reći da odem iz Veleža u Zvezdu“.

Osvajač Kupa Maršala Tita u sezoni 1985/1986. Od strane sportskih novinara prozvan je „ Gazela sa Neretve“, a te godine proglašen je najboljim igračem Jugoslavije.

U sezonama 1987/1988. i 1988/1989. Tuce je bio najbolji strijelac ekipe sa 13 golova u sezoni. Odlazi u Luzern 1989. godine, u kojem je igrao do 1994.godine kada završava karijeru zbog ozljede kuka.

Strijelac je jubilarnog 1400 gola Veleža, a to se desilo 05.10.1986. godine protiv Vardara u Skoplju, utakmicu koju je Velež dobio 3:0.

Semiru želimo puno zdravlja, sreće i uspjeha u budućnosti.

NIKO TE NIKAD VOLJETI NEĆE K’O ŠTO TE VOLIM JAA, SEMIREE BOŽE FUDBALA…

#MUSVDG