Na današnji dan…

Na današnji dan, 1992.godine, ne sluteći na zlo koje mu se spremalo, FK Velež je odigrao posljednju utakmicu kao domaćin na stadionu Pod Bijelim brijegom.

Tog 15. marta prije 26 godina Velež je ugostio ekipu Zemuna i upisao pobjedu rezultatom 2:0. Strijelci su bili Juričić i Jedvaj. Na teren su tada istrčali: Pudar, Gosto, Glogovac, Čampara, Bejatović ( S. Musa ), Jedvaj, Beširević, Karabeg ( Pušić ), Juričić, Maslovar, Jokišić. Trener: Franjo Džidić

Nakon Zemuna, 29.marta je trebao gostovati Radnički iz Niša, ali zbog rata koji je već bjesnio, nisu doputovali u Mostar. Tada su Rođeni odigrali utakmicu između sebe, za raju koja je došla gledati utakmicu.

FK Velež je do izbijanja sukoba u Mostaru odradio i gostovanje početkom aprila 1992. godine u Subotici kod Spartaka. Nakon 0:0, na penale su osvojili „penal bod“. Povratak kući trajao je dva dana.

Veležovci su se avionom trebali vratiti u Sarajevu. No, JNA je okupirala aerodrom u bh. prijestolnici. Dva dana Mostarci su bili u Beogradu, da bi našli let za Titograd, današnju Podgoricu. Nakon dolaska, FK Budućnost ustupio je autobus kako bi se Rođeni vratili u Mostar. Zajedno sa igračima putovao je i Jadranko Prlić, koji se vraćao sa službenog putovanja u Beogradu. Koja sudbina…

Međutim, autobus je stigao samo do Nevesinja, jer dalje vozač nije htio da vozi, jer je grad bio pun ljudi u maskirnim uniformama i sa četničkim oznakama. Nakon toga, Rođeni su se sa privatnim autima, probijajući kroz mnoge barikade, uspjeli vratiti u Mostar.

Nakon povratka, 7. aprila 1992.godine, ekipa je ostavila opremu na stadionu Pod Bijelim brijegom. Ostalo je historija…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Na današnji dan, 15.03.1944. godine, u Mostaru je rođen Ivan Ćurković, jedan od najboljih golmana bivše Jugoslavije..

Kao golman Veleža branio je boje kluba od 1960. do 1964. godine. Skupio je 87 nastupa, a 1963. godine postaje član reprezentacije Jugosalvije.

Osim Veleža, branio je još za Partizan od 1964. do 1972.godine , i francuski St. Etienne od 1972. do 1981.godine, zajedno sa velikim Platinijem. Ukupno je odigrao preko 600 službenih utakmica u svojoj karijeri. Bio je savjetnik francuskog selektora Michela Hidalgoa na SP u Španiji 1982.godine.

Vršio je dužnost predsjednika Partizana, zatim Olimpijskog komiteta Srbije, i potpredjednik FSS-a.

Sretan rođendan Ivane !

ĆURKOVIĆ