Enver Marić – Leteći Mostarac

S obzirom da u mnogim službenim dokumentima piše da je Enver Marić rođen 23.04.1948. godine, sam Mara je u jednom razgovoru otkrio malu tajnu, ili bolje reći, anegdotu :

„Moram vam nešto reći ! Svugdje piše da sam rođen 23. aprila i to je oficijelni datum koji je u svim mojim dokumentima. A ja sam, u stvari, rođen 16. aprila 1948. godine. To je neoficijelno, ali je tačno”, kroz smijeh će popularni Mara.“

Bez obzira na to, sve najbolje i puno zdravlja našem „Letećem Mostarcu“, članu Nadzornog odbora FK Velež.

Enver Marić sa 12 godina počinje trenirati u Veležu, u čijem dresu je napravio impresivnu karijeru. Za prvi tim debitirao je  u sezoni 1967/68, 19. Juna 1968. godine na utakmici Velež – Partizan 1 : 0.

Za Rođene je branio sve do 1976.godine, kada odlazi u Schalke 04. Kao i svaki mostarac u to vrijeme, nije mogao puno bez Mostara i raje, pa se vratio u Velež 1978.godine, i brani sve do 1985.godine kada završava krijeru. Svoj posljednji meč u dresu Veleža odigrao je u Novom Sadu protiv Vojvodine 3 : 2. Bilo je to 16. juna 1985. godine.

Igrač je sa najviše nastupa u crvenom dresu. Za Rođene je odigrao 441 Prvoligašku utakmica, a sve ukupno, skupio je preko 600 nastupa za svoje Rođene. Kao kapiten, 204 puta predvodio Rođene na terenu.

“Leteći Mostarac” je bio član poznatog Veležovog “BMW-a”  ( Bajević, Marić, Vladić), koji je igrao u jednoj od najuspješnijih generacija kluba sa Neretve.

Radi fenomenalnih odbrana, dobio je nadimak „ Leteći Mostarac“.  Ostvario je seriju od 131 utakmice uzastopno na golu. Prekinuta je drugim žutim kartonom.

Sa Veležom je osvojio Kup Maršala Tita 1981.godine.  Kao  sportski direktor kluba, 1986. godine osvaja i drugi Kup Maršala Tita.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 32 utakmice, a bio je član reprezentacije Svijeta. Branio je na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 1974.godine.

1973.godine proglašen je za najboljeg igrača Jugoslavije. U sjećanju je ostala utakmica koja se igrala 9.maja. 1973.godine, kada je Jugoslavija pobjedila Njemačku sa 1:0. Enver Marić je tada obranio penal Gerdu Mulleru, koji je bio najbolji strijelac u to vrijeme,  a gol pobjede zabio je Duško Bajević.

Na kraju, još jednom, od srca želimo puno zdravlja našem članu Nadzornog odbora, popularnom “Letećem Mostarcu”.