Edukacija trenera FK Velež Mostar

Od 15.03.2018. godine u Češkoj, u organizaciji Fudbalskog saveza Češke i Sport invest agencije, održava se desetodnevni seminar na kojem prisustvuju treneri FK Velež, Mustafa Kodro, Alen Pajić i Jasmin Trnovac.

U sklopu seminara naši treneri su prisustvovali pored raznih predavanja i utakmicama prve i druge lige, juniorske lige, kao i utakmicama kvalifikacija Evropskog prvenstva U17 i U21.

Na početku, održan je prijem u Fudbalskom savezu Češke gdje je domaćin bio Michal Prokeš, direktor Sportsko-tehničkog sektora, i Viktor Šejbaj, šef skauting službe agencije Sport invest. Prije tri godine kreiran je popuno novi projekta razvoja juniorskog fudbala, koji je podržan od strane države sa 10.000.000,00 € godišnje, koji se raelizuje kroz deset akademija i u kojem radi 120 ljudi.

U toku boravka u Češkoj, naši treneri su prisustvovali radionicama Češkog saveza, zatim prezentaciji agencije Sport invest, koja je najveća sportska agencija koja pod ugovorom ima preko 250 igrača kao i sve prateće usluge potrebne za ravoj igrača ( medicinska služba, nutricioniste, učenje stranih jezika, pravna pomoć ). Objašnjen je način praćenja igrača kroz duži vremenski period uz savremeni softver sa kojim agencija raspolaže.

Također, predavanje je održao i glavni trener juniora FC Sparte Prag, Miroslav Krieg. FC Sparta u juniorski pogon godišnje ulaže 1.500.000,00 €, i raspolažu sa osam fudbalskih terena.
Nakon Sparte, bilo se u posjeti i akademiji Olomoucu, koja je jedna od deset akademija koju je osnovao Češki savez, kao i Fakultetu za tjelesni odgoj, koji trenutno ima najsavremeniju opremu u Istočnoj Evropi. Delegacija u kojoj su bili i naši treneri pratili su sve aktivnosti igrača, od doručka, jutarnjeg treninga i poslijepodnevnog treninga.

Seminar se završava ovaj vikend, i u ime FK Velež zahvaljujemo se na gostoprimstvu i ponuđenoj prilici za edukaciju naših trenera.

2222

U isto vrijeme, u Vogošći se održava četvrti semestar UEFA PRO kursa, na kojem se nalazi trener Mirsad Rahimić. U sklopu navedenog kursa, juniori Veleža su odigrali prijateljsku utakmicu sa NK Vitez, koja se igrala u vremenu 2 x 25 min, koja je završila bez golova. Utakmica je poslužila kao dio polaganja trenera Rahimića. Nakon završenog kursa, na red dolazi stažiranje i na kraju diplomiranje za dobivanje UEFA PRO licence.

55555

U isto vrijeme, sa djecom su nastavili raditi Avdo Kalajdžić, Enes Spahić, Mustafa Taslidža, Veselin Đurasović, Adin Omanović i Čajdin Ernad, tako da članovi Omladinske škole nisu propuštali redovne treninge.