FK Velež Mostar

Dobra utakmica, visokog tempa. Evropska utakmica, rekao bih. Bili smo bliži pobjedi, ali i ovo je zadovoljavajući rezultat. Mislim da je ovo odličan ispit pred ono što nas očekuje.

Na konferenciji za štampu održanoj nakon utakmice protiv Zrinjskog, Feđa Dudić, šef stručnog štaba Rođenih, na početku je kazao:

“Prije svega, dobra utakmica, visokog tempa. Jedna evropska utakmica, rekao bih. Mislim da je ovo bio odličan ispit za nas pred ono što nas očekuje, ali i za Zrinjski pred ono što ih čeka u Evropi”, a zatim je prokomentarisao i sam tok utakmice:

“Vidjeli smo da u prvih 25-30 minuta Zrinjski nije imao odgovor na našu 3-5-2 formaciju. U tom razdoblju nisu znali kako da se postave na terenu. Imali smo i jednu jako sumnjivu situaciju, ali o tome neka odlučuju oni kojima je to posao. Barišić se malo poigravao, a mi smo na treningu vježbali upravo takve situacije. Znali smo da nije u punom treningu, da je prebolovao virozu i da će mu biti nešto teže odigrati utakmicu. Uglavnom, tada smo trebali povesti. Nakon vraćanja Savića u liniju, i oni prelaze na 3-5-2, i utakmica je tad dobila mirniji tok.

Početkom drugog poluvremena Zrinjski je bio nešto bolji. Nije tu bilo nekih opasnih situacija ili prilika, ali sigurno su nešto bolje stajali na terenu. Na to smo odgovorili uvođenjem napadača umjesto stopera, čime smo pokazali da želimo pobjedu. Po pobjedu smo, uostalom, danas i došli. A onda smo primili onaj poklon-gol… Ali šta se može, i takve stvari se dešavaju. Drago mi je što smo nakon primljenog gola preuzeli inicijativu i diktirali tempo. Istina, to nam je bilo olakšano time što je protivnik ostao s igračem manje. Gol smo postigli sigurno sasvim zasluženo, i to iz jedne prelijepe akcije. Na njihovu formaciju odgovorili smo spuštanjem na 4-2-3-1 sistem. Tako da, eto, imali smo taktičko nadmudrivanje između kolege i mene kakvo se u našoj Premijer ligi ne dešava često. Uglavnom se cijelu utakmicu igra po istom sistemu, a čak ako protivnik i promijeni svoju postavku, obično ne bude nikakve reakcije na to. Danas smo i kolega i ja reagovali na promjene u protivnikovom sistemu igre, i mislim da je to pravi put da se stvari kod nas unaprijede.”

“Čestitam mojim momcima. Čestitke i našim navijačima, koji su nakon dugo vremena ponovo bili na ovom stadionu. Svakako, bilo je mnogo lakše igrati kada čuješ bodrenje i podršku svojih navijača. Vjerovali smo u uspjeh i ovo nam daje dodatno samopouzdanje pred ono što nas čeka za devet dana. Možda smo u nekim situacijama trebali biti samo malo odlučniji. Inače, s obzirom na taktiku koju smo pripremali, u današnjoj utakmici trebao je nastupiti Marko Jovičić. Oni koji prate Velež znaju da je on golman koji odlično igra nogom, što bismo rekli, i sigurno da bi bio bolja opcija u formaciji i taktici koju smo bili pripremali za danas. Međutim, na utakmici protiv Rudara je iskrenuo zglob, tako da je na gol stao Slaviša. U svakom slučaju, Slaviši, koji nas je “vadio” u mnogim teškim situacijama, ne zamjeramo, baš kao ni mladom Džankoviću. Odlično je što je uopšte uspio izboriti onakvu šansu. Ono što je važno jeste da ti mladi momci, koje sam početkom prvenstva morao mijenjati prije kraja prvog poluvremena, danas zaslužuju da igraju cijelu utakmicu. Mislim da smo bili bliži pobjedi, ali i ovih 1:1 je zadovoljavajući rezultat, kako za nas tako i za Zrinjski”, rekao je Feđa Dudić, pa nastavio:

“U subotu nam slijedu utakmica protiv Tuzla Cityija. Svakako, malo ćemo odmoriti igrače prve postave, jer i danas su se dosta potrošili. Inače, moram napomenuti da smo današnji rezultat ostvarili bez Haskića, našeg najboljeg napadača, što samo ukazuje na to kakav tim imamo. Možda nemamo neke vrhunske pojedince, kao što Zrinjski recimo ima u Bilbiji,  ali sigurno da timskom igrom prednjačimo u našoj ligi.”

Fazlija Puzic
11 Maja, 2022

1 comments on “Dudić: Odličan ispit pred ono što nas očekuje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *