Brandao de Souza

Brandao je u Velež također stigao kao potpuni anonimus i to u zimu 2017. Omladinsku školu prošao je u malenom brazilskom klubu Galicia EC, da bi ozbiljniji fudbal igrao za Atletico Esportivo Araçatuba, klub koji se takmičio u Seria A2 države Sao Paolo. Oprobao se i u urugvajskom Penarolu, ali nije uspio, pa je stigao u Mostar. Djelovao je kao još jedan od prolaznika – tromo, debeljuškasto, sporo, bez nekakvog velikog potencijala. Bio je to potpuno pogrešan prvi utisak. Debitovao je u Bihaću 11. marta 2017. u pobjedi od 2-1, a već u narednoj utakmici protiv Bratstva u Mostaru zabio za preokret i pobjedu od 2-1. Od Bihaća do danas je skupio osamdeset prvenstvenih nastupa i samo Adnan Bobić (116) i Denis Zvonić (182) u ovoj generaciji imaju više.

Njegov gol u Ugljeviku bio je ukupno 35. prvenstveni u Veležovom dresu, a to znači da je ove sezone prešao Elvisa Ćorića, Nedima Jusufbegovića (po 31) i Ševku Okića (34) pa su sada ispred njega samo petorica igrača koji su za Velež u nezavisnoj BiH postigli više golova. Samir Ćemalović ima jedan više, a onda i Asmir Džafić, Dženan Zaimović, Admir Velagić i Adis Obad. Štaviše, s još dva gola ove sezone – u koja ne sumnjamo – Brandao bi prestigao Piku Ćemalovića i Zeku Selimotića i ušao u top dvadeset strijelaca Veleža svih vremena, klub gotovo rezervisan za igrače ponikle u našoj omladinskoj školi.

Brandao je to mjesto itekako zaslužio; guzati Brazilac pretvorio se u jednog od najkonstantnijih i najvažnijih igrača svoje generacije i jednog od rijetkih igrača sa strane čije mjesto u timu ne propituju ni oni najglasniji borci protiv stranih igrača.

Jer Ubiratan Brandao de Souza nije nikakav prolaznik – on je najbolji stranac koji je ikada igrao u Veležu.

(crvenahronika.com)

Svih 6 golova Brandaa de Souze u dosadašnjem dijelu BHT Premijer lige pogledajte klikom na