Bez golova u duelu Iskre i Veleža

14.04.2018.

Danas je u Bugojnu, na stadionu Jaklić, odigrana utakmica 22. kola Prve lige FBiH, u kojoj su snage odmjerile ekipe Iskre i Veleža. Nakon 90 minuta igre, zavšilo je bez golova, 0:0.

Rođeni su danas istrčali u sljedećem sastavu : Bobić – Alikadić, Imamović, Kuduzović, Mešanović – Zvonić – Mujezinović, Lucas – Kulović, Ovčina – Mujanović. Na klupi su bili Tipura, Mrgan, Isić, Doljančić, Behram, Rodrigo i Brandao.

Težak teren stadiona Jaklić dosta je otežavao igru po zemlji, tako da je trebalo malo vremena da se igrači Veleža prilagode tim uslovima. Rođeni su u 9. minuti imali priliku da ozbiljnije zaprijete golu Iskre, ali je Mujezinović loše izveo slobodni udarac sa lijeve strane. Nakon toga, Lucas je oprobao svoj udarac u 19. minuti, ali lopta odlazi daleko od gola.

Domaćin je u 20. minuti zaprijetio golu Bobića preko Šehića, ali je nakon lijepe akcije loše šutirao. U 23. minuti lijepa akcija Lucasa i Kulovića, ali odbrana Iskre izbacuje loptu u korner, nakon kojeg Velež nije uspio da dođe do prednosti.

Rođeni su kako je vrijeme odmicalo sve više preuzimali incijativu na terenu. Veliku šansu su imali u 27. minuti kada je Mešanović odigrao povratnu loptu do Mujezinovića, ovaj kratko produžio do Mujanovića, koji sa pet metara pogađa prečku gola Iskre. Nakon njega, i Kulović pogađa okvir gola u 36. minuti.

Domaćin je pokušao uzvratiti u 38. minuti nakon jednog prekida, ali odbrana Veleža je dobro reagovala. Do kraja poluvremena Velež je preko Mujanovića i Kulovića pokušao ugroziti gol Iskre, ali bez uspjeha. Tako se na odmor otišlo rezultatom 0:0.

Rođeni drugo poluvrijeme otvaraju u istom sastavu. U 55. minuti trener Rahimić radi prvu izmjenu. U igru je ušao Brandao, a izašao je Ovčina, čije je mjesto na lijevoj strani napada zauzeo Mujanović. Par minuta kasnije priliku za igru dobio je i Doljančić, koji je zamjenio Alikadića.

Priliku da se upiše u listu strijelaca imao je Lucas, ali je loše šutirao nakon centaršuta Kulovića sa desne strane. Prije toga, Mujezinović je gurnuo Brandaa u šansu, ali je golman Iskre, Karavdić,  pravovremeno reagovao. Nakon toga, Mujezinović je imao lijepu šasnu, ali je loše šutirao. U 67. minuti trener Ibro Rahimić radi i posljednju treću izmjenu. Umjesto Kulovića u igru je ušao Behram.

U 70. minuti lijepa solo akcija Mujezinovića koji odlično šutira, ali se iskazao i golman Karavdić lijepom intervencijom. Par minuta kasnije, fenomenalan pas Lucasa, odlično primanje Mujanovića, ali odbrana Iskre u zadnji trenutak reaguje.

Domaćin je u 75. minuti imao šasnu doći do gola nakon jednog prekida, ali je odbrana Veleža reagovala na vrijeme. Nakon toga, Iskra ima dva vezana kornera, nakon kojih nije bilo promjene rezultata. Priliku da dođu do vrijedna tri boda Iskra je imala u 85. minuti, kada nakon gužve pred golom Bobića pogađaju prečku. 

U 89. minuti jedna sporna situacija pred golom Iskre kada je oboren Behram, ali je sudija Sarajkić pokazao da se igra nastavi. Do kraja utakmice nije bilo promjene rezultata, završilo je 0:0.